Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Tureckým mestom Van otriasol silný výbuch: Úrady tvrdia, že za tým stoja títo ľudia

V meste Van vybuchla v aute bomba
V meste Van vybuchla v aute bomba (Zdroj: Twitter)

VAN - Zo zodpovednosti za bombový útok, pri ktorom dnes v meste Van na východe Turecka utrpelo zranenia 50 ľudí, obvinili turecké úrady kurdských militantov. Informovala o tom agentúra AP.

Guvernér mesta Van Ibrahim Tasyapan uviedol, že pri výbuchu nálože umiestnenej v aute, ku ktorému došlo pri policajnom kontrolnom stanovišti pred miestnym sídlom Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) vo Vane, utrpelo zranenia 46 civilistov a štyria policajti. Stav dvoch zranených je podľa neho veľmi vážny. Či ide o civilistov, alebo príslušníkov polície guvernér nespresnil. 

V predchádzajúcom vyhlásení guvernéra Vanu sa uvádza, že za útokom stoja militanti zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). V provincii Van PKK aktívne pôsobí. Turecko v posledných mesiacoch zažilo niekoľko útokov pripisovaných PKK, ale aj džihádistickej organizácii Daeš, ovládajúcej časti územia susednej Sýrie a Iraku.

Podľa denníka Hürriyet sú medzi zranenými dvaja príslušníci polície. Ostatní zranení sú civilisti, pričom stav najmenej dvoch je vážny. V dôsledku explózie bolo poškodených niekoľko budov v blízkosti a na mieste začalo aj horieť.  Bezpečnostné zložky po výbuchu uzavreli všetky cesty vedúce k dejisku incidentu.

Agentúra AP pripomenula, že útok sa odohral v deň, keď moslimovia na celom svete začínajú sláviť sviatok obetovania, íd al-adhá. Incident sa odohral po víkendových čistkách vo vedení miest na kurdskom juhovýchode krajiny. Vláda odvolala 28 starostov, väčšinou pre údajné sympatie k povstalcom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). 

Automobil bol zaparkovaný asi 200 metrov od budovy, kde sídlia úrady rovnomennej provincie. Neďaleko sa nachádza aj sídlo miestnej pobočky vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Jej poslanec Burhan Kayatürk pre televíziu CNN Türk pripustil, že útok bol zrejme namierený proti AKP.  

V provincii Van veľmi aktívne pôsobí v Turecku zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK). Turecko v posledných mesiacoch zažilo niekoľko útokov pripisovaných PKK, ale aj džihádistickej organizácii Daeš, ešte stále ovládajúcej časti územia susednej Sýrie a Iraku.

Viac o téme: VýbuchTureckoVan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu