Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taliani sa zahalia do čiernej, začína smútok: Počet obetí stále stúpa, už 290 mŕtvych

Počet obetí zemetrasenia stále stúpa Zobraziť galériu (3)
Počet obetí zemetrasenia stále stúpa (Zdroj: SITA)

RÍM – Počet ľudí, ktorí zahynuli v dôsledku stredajšieho zemetrasenia s magnitúdou 6,2 v strednom Taliansku, stúpol na 290. Informáciu dnes priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na taliansky úrad civilnej ochrany Protezione Civile.

Bilancia mŕtvych tak vzrástla oproti posledným informáciám o štyroch. Úrad civilnej ochrany poskytol údaje o troch z obcí, zasiahnutých ničivým zemetrasením: 221 ľudí zahynulo v mestečku Amatrice, 49 v obci Arquata del Tronto a 11 v obci Accumoli.    

Počet obetí zemetrasenia stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Taliansko dnes uctí obete zemetrasenia štátnym pohrebom a smútkom

Taliansko sa dnes rozlúči štátnym pohrebom s prvými obeťami ničivého stredajšieho zemetrasenia. K ucteniu pamiatky zosnulých vyhlásila vláda na dnes štátny smútok, vlajky budú preto po celom Taliansku spustené na pol žrde. 

V meste Ascoli Piceno sa uskutoční štátny pohreb asi 50 obetí z regiónu Marche, ktorého sa zúčastní aj taliansky prezident Sergio Mattarello a premiér Matteo Renzi. Súčasne je dnes plánovaných tiež niekoľko súkromných obradov. 

Taliansky prezident navštívil Amatrice, poďakoval záchranárom 

Taliansky prezident Sergio Mattarello dnes navštívil mesto Amatrice, kde počas stredajšieho zemetrasenia zahynulo najviac ľudí. Prezident poďakoval záchranárom, ktorí sa mnohokrát holými rukami snažili z trosiek vyslobodiť všetky preživší. Mattarello sprevádzal primátor mesta Sergio Pirozzi, ktorý mu v uliciach ukazoval rozsah skazy, uviedla agentúra AP. 

Prezident, ktorý sa neskôr zúčastní pohrebu niektorých obetí, sa prešiel len na okraji tohto stredovekého mesta. Do jeho centra je kvôli zničeným budovám ešte stále nebezpečné vstupovať.

Počet obetí zemetrasenia stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zemetrasenie zasiahlo stredné Taliansko. Zničené bolo okrem iného horské mestečko Amatrice, kde sa v utorok odohrá pietny obrad za všetky obete nešťastia. Prispieť potrebným môžu ľudia po celom svete aj tým, že si vo vybraných reštauráciách zakúpia cestoviny s paradajkovou omáčkou Amatriciana, ktorá má pôvod v zdevastovanom mestečku Amatrice.

Viac o téme: Zemetrasenie Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu