Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Definitívny koniec fašistického vodcu Mussoliniho: Severotaliansky región chce veľkú zmenu

Benito Mussolini
Benito Mussolini (Zdroj: SITA)

RÍM - Severotaliansky región Emilia Romagna, rodisko talianskeho fašistického vodcu Benita Mussoliniho, sa chce domôcť celotalianskeho zákazu predaja suvenírov, ktoré "duceho" zobrazujú alebo s ním nejako súvisia. Znamenalo by to koniec kvitnúceho obchodu s množstvom predmetov ako tričká, vína, kravaty alebo poháre. Regionálny parlament sa ale zaviazal, že bude tlačiť Rím k prijatiu zákazu predaja všetkých predmetov, ktoré pripomínajú fašistický alebo nacistický režim.

Mussolini sa narodil v roku 1883 v Predappiu neďaleko Rimini, kde je tiež pochovaný, a mnoho obchodov v oblasti ponúka suveníry, ktoré ho pripomínajú, napísala agentúra APA. Dlhoročným bestsellerom sú napríklad kalendáre s Mussoliniho sloganmi, ktoré sa predávajú v Miláne.

Turisti si môžu kúpiť aj Mussoliniho busty v rôznych veľkostiach, tričká, plagáty alebo vlajky s jeho podobizňou, ale aj víno, na ktorého etiketách je Mussolini zobrazený. V Rimini je to povestný artikel. Kúpiť si možno aj poháre a taniere so sloganmi fašistického režimu.

Dokument o snahe dosiahnuť zákaz mussoliniovských suvenírov schválili regionálne ľavicové strany. Naopak ho odmietli pravicové strany Liga severu, krajne pravicoví Fratelli d'Italia a Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho.

Viac o téme: TalianskoBenito MussoliniEmilia Romagna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu