Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PRÁVE TERAZ Masový vrah Breivik vyhral súd: Porušili jeho práva, FOTO v tomto luxuse!

Zobraziť galériu (4)

ŠTOKHOLM - Nórsky terorista Anders Breivik vyhral dnes časť svojho súdneho sporu, ktorý viedol voči štátu ohľadne dodržiavania ľudských práv. Podľa verdiktu krajského súdu v Osle došlo k porušeniu ľudských práv tohto pravicového extrémistu počas jeho väzby, ktorou si odpykáva trest za terorizmus a masovú vraždu, píše agentúra AP.

Súd rozhodol, že jeho väzenské podmienky sú v rozpore s článkom Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý zakazuje nehumánne a ponižujúce zaobchádzanie s väznenými osobami. "Väzenské podmienky Andersa Breivika predstavujú porušenie článku tri konvencie o ľudských právach," vyhlásil osloský súd, ktorý cituje agentúra DPA. Súd však odmietol Breivikovo tvrdenie o tom, že nórska vláda takisto porušila jeho právo na rešpektovanie súkromia a rodinného života.

Súd zároveň nariadil nórskej vláde zaplatiť Breivikovi náhradu výdavkov spojených so súdnym procesom vo výške 331.000 nórskych korún (36.000 eur). Pravicový extrémista, ktorý si odpykáva dvadsaťjedenročný trest väzenia za zabitie 77 ľudí pri útokoch z roku 2011, kvôli podmienkam svojho zadržiavania žaloval štát za porušovanie ľudských práv. Pri tom má za daných okolností k dispozícii hotový luxus.

"Dohoda o zákaze nehumánneho a ponižujúceho zaobchádzania (s väznenými osobami) predstavuje v demokratickej spoločnosti základnú hodnotu. To sa vzťahuje aj na teroristov a vrahov," uviedol súd. Verdikt zvlášť spomína Breivikovu izoláciu v dvoch rôznych väzniciach od jeho zatknutia v roku 2011. V rozhodnutí súdu sa ďalej uvádza, že príslušné úrady nevenovali dostatočnú pozornosť Breivikovmu duševnému stavu, keď stanovovali podmienky jeho väzby, informuje AP.

Podľa Breivika sa ho vláda snaží dohnať k samovražde tým, že ho držia v izolácii od ostatných väzňov a nedovolia mu písať si so sympatizantmi. "Bolo by humánnejšie ma zastreliť, než so mnou zaobchádzať ako so zvieraťom," povedal Breivik súdu, ktorý sa z bezpečnostných dôvodov koná v špeciálne upravenej telocvični vo väznici Skien, kde je terorista zadržiavaný.

Pozrite si luxusnú väznicu

PRÁVE TERAZ Masový vrah
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

PRÁVE TERAZ Masový vrah
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

PRÁVE TERAZ Masový vrah
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Anders Breivik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu