Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruská kamufláž v Sýrii: Kremeľ klame, podľa Izraela rozmiestnili strely, môžu byť jadrové

Systém Iskander Zobraziť galériu (2)
Systém Iskander (Zdroj: SITA/AP)

TEL AVIV/DAMASK - Keď ruský prezident Vladimír Putin 14. marca oznámil, že sa väčšina ruských vojenských síl stiahne zo Sýrie, očakávalo sa, že tento krok bude naozaj markantný. Namiesto toho je podľa agentúry Reuters Rusko odhodlané udržať svoju vojenskú infraštruktúru v Sýrii a ďalej zásobovať sýrsku armádu zbraňami. Do krajiny tiež vyslalo expertov na výbušniny. O stále značnej ruskej prítomnosti hovoria aj izraelskí odborníci, ktorí tvrdia, že v krajine došlo k rozmiestneniu taktických striel Iskander-M s doletom až 500 kilometrov, schopných niesť nukleárne hlavice.

Ohavný dokument nájdený v Palmýre: Odhaľuje hrôzu obchodu so sexuálnymi otrokyňami Daeš

Správu o rozmiestnení priniesol portál defensenews.com, podľa ktorého Iskander, označovaný NATO aj ako SS-26, má svoje strely v blízkosti Latakie. "Keď [ruský prezident Vladimir] Putin povedal, že sú na odchode, nepovedal, že tým myslí všetky vojenské sily," uviedol izraelský brigádny generál Avi Peled, vedúci medzinárodného oddelenia vojenskej spolupráce J5. "Stále tu ešte majú svojich vojakov, lietadlá a som si istý, že aj protilietadlový systém S400 a ďalšie vybavenie," dodal.

Rusko začalo bojovať v sýrskej vojne vlani v septembri a Moskva nikdy nespresnila, aký veľký kontingent tam poslala. Ani teraz nie je jasné, čoho presne sa Putinom nariadené čiastočné stiahnutie týka. Reuters odhaduje, že Rusko malo v Sýrii 36 bojových lietadiel a zhruba polovicu ich stiahlo. Minulý pondelok boli zo Sýrie odvezené tri ťažké vrtuľníky. Podľa analytika Michaila Barabanova "hlavná časť kontingentu v Sýrii zostala, takže nie je dôvod ani obmedzovať presuny" zásob. "Udržané budú aj zbrojné dodávky sýrskej armáde," povedal.

Iskander
Zobraziť galériu (2)
Iskander  (Zdroj: SITA/AP)

Rusko sa s odchodom evidentne neponáhľa, skôr naopak

Podľa Reuters je zrejmé, že Rusko od polovice marca nijak neobmedzilo dopravu svojich lodí úžinou Bospor a že nahradilo svoje vojnové lode v Stredozemnom mori novými. Sú v dosahu sýrskeho pobrežia, môžu chrániť nákladné lode a poskytujú Rusku možnosť odpaľovať z mora riadené strely. V Stredozemnom mori má Rusko vyše desať vojenských lodí vrátane plavidla Zeljonyj dol, vybaveného riadenými strelami schopnými zasiahnuť ciele s trojmetrovou presnosťou.

Ruské ministerstvo obrany nezodpovedalo agentúre otázky týkajúce sa dôvodov prítomnosti ruského námorníctva v Stredozemnom mori ani prípadných plánov na ich obmedzenie. Barabanov povedal, že Rusko nemá toľko lodí, aby ich mohlo držať trvalo v tejto oblasti.

TOP najväčšie globálne riziká: Víťazstvo Donalda Trumpa je rovnako zlé, ako útoky teroristov

Reuters zachytila ruské lode s nákladom smerujúcim do Sýrie

Reuters vychádza z fotografií ruských lodí zhotovovaných v Bospore. Je na nich vidieť, že ich paluby boli oveľa nižšie na ceste smerom k Sýrii než na spiatočnej plavbe. Podľa Reuters lode smerovali so zbrojným nákladom a vojenskými autami do Sýrie 14 dní pred Putinovým rozhodnutím. Reuters so svojou monitorovacou technikou zaznamenala, že k Sýrii mierila s nákladom vojenských áut aj prepravná loď Alexander Tkačenko. Na niekoľko dní ale náhle vypadla z rádiového spojenia a objavila sa znovu, až keď bola na spiatočnej ceste do Ruska. "Jediné vysvetlenie je, že v tom čase z nejakého dôvodu vypla svoje rádiové hlásenia," vysvetľuje svoje domnienky Reuters.

Rusko minulú stredu oznámilo, že do nedávno dobytého sýrskeho historického mesta Palmýra posiela svojich armádnych inžinierov, ktorí budú odstraňovať míny nastražené islamistami. Ako oznámilo ruské ministerstvo obrany, experti boli prepravení do Sýrie a spolu s nimi tam dorazilo aj množstvo vybavenia vrátane špeciálnych robotov. Ruská televízia odvysielala zábery, na ktorých je vidieť, ako vojaci nastupujú do armádneho lietadla na základni mimo Moskvu. Sprevádzali ich aj psi vycvičení na vyhľadávanie výbušnín.

Viac o téme: RuskoSýriaIskander
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu