Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Streľba v Kalifornii bol teroristický čin: Cestu do USA otvorilo páchateľke vízum pre snúbencov

Tashfeen Maliková a Syed Farook Zobraziť galériu (2)
Tashfeen Maliková a Syed Farook (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Tlačová agentúra Aamak, blízka extrémistickej organizácii Daeš, tvrdí, že stredajší útok v Kalifornii spáchali jej stúpenci. Podľa amerických vyšetrovateľov však zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by dvojica páchateľov útoku bola napojená na Daeš.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dnes oznámil, že začal celý prípad oficiálne vyšetrovať ako teroristický útok. Ozbrojený moslimský pár v noci zo stredy na štvrtok zastrelil v domove sociálnych služieb v meste San Bernardino 14 ľudí a ďalších 21 zranil. Oboch páchateľov - Sayeda Rizwana Farooka (28) a jeho manželku Tashfeen Malikovú (27) - na úteku z miesta činu zastrelili policajti.

Agentúra AP dnes citovala nemenovaného manažéra Facebooku, podľa ktorého Maliková na tejto sociálnej sieti zverejnila odkaz vyjadrujúci uznanie vodcovi IS abú Bakrovi Bagdádímu. Stalo sa tak len niekoľko minút po začiatku útoku, pričom páchateľka použila pseudonym.

Po streľbe v Kalifornii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Facebook Malikovej účet odhalil v priebehu štvrtka, zablokoval ho a o jeho obsahu - porušujúcom podmienky spoločnosti - informoval úrady činné v trestnom konaní. Agentúra Reuters však citovala bližšie nešpecifikovaný americký vládny zdroj, podľa ktorého neexistujú dôkazy o napojení páchateľov na zahraničné teroristické organizácie. Podľa uvedeného zdroja Islamský štát pravdepodobne ani nevedel, kto sú Farook a Maliková.

Podobné vyjadrenie iného nemenovaného amerického činiteľa priniesla aj agentúra AP. Maliková podľa neho síce na Facebooku vyjadrila svoj "obdiv" k Baghdádímu, avšak podľa dostupných informácií sa s ňou žiadne osoby napojené na IS neskontaktovali.

Daeš v rozhlase: V Kalifornii strieľali dvaja naši prívrženci 

Daeš dnes vo vysielaní svojej rozhlasovej stanice online uviedol, že dva prívrženci tejto militantnej organizácie zaútočili v stredu v kalifornskom meste San Bernardino, kde zastrelili 14 ľudí a 21 zranili.

Tashfeen Maliková a Syed Farook
Zobraziť galériu (2)
Tashfeen Maliková a Syed Farook  (Zdroj: SITA)

"Dvaja stúpenci Islamského štátu zaútočili pred niekoľkými dňami na centrum (sociálnych služieb) v San Bernardinu v Kalifornii", citovala agentúra Reuters rozhlasovú stanicu Islamského štátu al-Bajan.

Tlačová agentúra, ktorá podporuje Daeš, v piatok uviedla, že útočníci boli prívržencami tejto militantnej organizácie. Podľa amerických vládnych zdrojov však nič nedokazuje, že útok riadil Islamský štát alebo že táto organizácia útočníkov vôbec poznala.

Strelec zo San Bernardina mal kontakty s militantným hnutím an-Nusra

Syed Farook, jeden z dvojice strelcov, ktorí v stredu v americkom meste San Bernardino zavraždili 14 osôb a 21 zranili, mal podľa denníka The Los Angeles Times kontakty s osobami pôsobiacimi najmenej v dvoch zahraničných militantných organizáciách vrátane frontu an-Nusra v Sýrii. Ten je odnožou teroristickej siete al-Káida.

Denník, ktorý v noci nadnes citovala agentúra Reuters, viac informácií k tejto skutočnosti bezprostredne neposkytol. Ak by vyšetrovanie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) potvrdilo, že masaker bol inšpirovaný islamským extrémizmom, išlo by o najväčší teroristický útok na území USA od 11. septembra 2001, konštatuje agentúra AP.

Spolupáchateľka kalifornskej streľby prišla do USA na víza pre snúbencov 

Žena, ktorá so svojím manželom spáchala v stredu masovú vraždu v americkom meste San Bernardino, sa vlani legálne prisťahovala do Spojených štátov na základe udelenia špeciálnych víz pre snúbencov amerických občanov. Oznámila to v noci nadnes agentúra AP.

Maliková, ktorá žila so svojou rodinou v Saudskej Arábii a Pakistane, prešla niekoľkými vládnymi kontrolami týkajúcimi sa jej pôvodu a do USA sa dostala minulý rok v júli na základe udelenia zmienených víz, známych ako K-1. Tie jej umožnili cestovať po USA a vydať sa do 90 dní od príchodu do krajiny. Pár sa zosobášil 16. augusta 2014.

Preverovacím procesom prešla

Preverovací proces, ktorým Maliková prešla, zahŕňa osobné pohovory, odobratie odtlačkov prstov, ako aj protiteroristické prelustrovanie členov rodiny, preverenie zahraničných ciest a miest pobytu aj práce. Proces sa začal, keď požiadala o víza na vstup do USA so zámerom zosobášiť sa s Farookom, pakistansko-americkým inšpektorom reštaurácií, ktorý vyrastal v Kalifornii.

Po sobáši sa takíto imigranti stávajú podmienečnými obyvateľmi štátu na dobu dva roky, následne musia predložiť ďalšiu žiadosť a absolvovať dodatočné kontroly. Ak od úradov dostanú kladnú odpoveď, je im udelená takzvaná zelená karta. O pridelenie plného amerického občianstva môžu požiadať najskôr o päť rokov od udelenia zelenej karty.

Stredajší krvavý incident bude mať podľa AP nepochybne vplyv na diskusiu o plánoch administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu ohľadom prijatia väčšieho množstva sýrskych utečencov do USA.

Viac o téme: StreľbaTerorizmusKaliforniaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu