Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najmocnejší muž sveta bude vládnuť asi ešte dlhé roky: Ľud si želá, aby zotrval v čele ich krajiny

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Viac ako polovica občanov Ruska si želá, aby aj po ďalších prezidentských voľbách v roku 2018 zostal v čele ich krajiny Vladimir Putin. Tretina ich ale Putina nepovažuje za nenahraditeľného, ​​ukázal prieskum nezávislého strediska Levada, o ktorom dnes informoval server Newsru.com. Putin sa stal prvýkrát prezidentom v roku 2000, len medzi rokmi 2008 a 2012 ho vo funkcii vystriedal Dmitrij Medvedev.

Pre ďalšie prezidentské obdobie Putina vyslovilo súhlas 57 percent opýtaných, 11 percent by si prialo vidieť inú hlavu štátu, ktorá by však pokračovala v Putinovej politike. Osem percent by dalo prednosť prezidentovi, ktorý by problémy Ruska riešil inak ako Putin. Zvyšok sa nevyjadril.

Podľa polovice opýtaných nie je v Rusku nikto, kto by Putina mohol nahradiť. Tretina si myslí, že náhrada by sa v prípade nutnosti našla, šesť percent by ju rovno mohlo menovať.

Podiel respondentov, ktorí považujú pravidelné striedanie pri moci za potrebné, medziročne klesol z 60 na 45 percent. Súčasne zo 17 na 22 percent sa zvýšila podpora názoru, že vládcovia by si mali nájsť svojho nástupcu, podpora prívržencov myšlienky čo najdlhšieho zotrvania pri moci sa potom zvýšila z 11 na 19 percent.

Takmer polovica Rusov si podľa prieskumu myslí, že Rusko potrebuje takého lídra, ktorý je schopný "tvrdou rukou usmerňovať prácu vlády, parlamentu, súdov a regionálnych úradov". Naproti tomu 45 percent by si prialo vodcu rešpektujúceho ústavu a schopného spolupracovať so všetkými spoločenskými a politickými silami vrátane opozície.

Tretina opýtaných je presvedčená, že ruský ľud nad sebou ustavične potrebuje "silnú ruku", zatiaľ čo podľa dvoch pätín taká potreba nastáva len občas, "napríklad teraz". Pätina respondentov je presvedčená, že všetku moc nemožno zveriť jedinému človeku.

Prieskum bol zverejnený pred dnešným Putinovým posolstvom o stave krajiny.

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu