Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ukrajinu nahnevala kazašská učebnica: Krym je podľa nej ruský

Nákup kníh Zobraziť galériu (2)
Nákup kníh (Zdroj: SITA)

ASTANA - Ukrajinské veľvyslanectvo v Kazachstane poslalo protestnú nótu tamojšiemu ministerstvu zahraničných vecí, keďže Astana sa rozhodla uvádzať v učebniciach Krym ako súčasť Ruska. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

Podľa ukrajinského veľvyslanectva učebnice vydáva vydavateľstvo Mektep. "Šírenie takýchto informácií je v rozpore s postojom medzinárodného spoločenstva i Kazachstanu, ktorý už opakovane vyjadril svoju podporu územnej celistvosti Ukrajiny," uvádza sa v protestnej nóte. Ukrajina podľa nej vyzýva kazašské ministerstvo zahraničných vecí, ako aj ministerstvo školstva a vedy, aby " bezodkladne pomohli stiahnuť tieto učebnice z kazašských škôl".

Rusko anektovalo Krymský polostrov a mesto Sevastopol po referende, ktoré sa tam uskutočnilo 16. marca 2014 a väčšina obyvateľstva sa v ňom vyslovila za pripojenie - tohto dovtedy ukrajinského územia - k Rusku. Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektami Ruskej federácie 18. marca, keď Moskva a proruské vedenie polostrova podpísali v Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Ruský parlament tento akt odobril 21. marca. Nová ukrajinská vláda a Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

Ukrajinu nahnevala kazašská učebnica:
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: RuskoKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu