Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Turecké letectvo v odvete za Hakkari zaútočilo na základne Kurdov na severe Iraku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecké stíhačky podnikli v noci nadnes rozsiahlu bojovú operáciu, ktorej terčom boli pozície a základne Strany kurdských pracujúcich (PKK) na severe Iraku. Informovala o tom televízna spoločnosť CNN Türk.

Agentúra Anadolu uviedla, že nálety súvisia s nedeľňajším "teroristickým útokom" a následnými ozbrojenými zrážkami v provincii Hakkari, pri ktorých prišlo o život najmenej 31 vojakov tureckej armády. 

Do náletov sa zapojilo niekoľko desiatok lietadiel, informoval Reuters. Podľa Anadolu turecké velenie nasadilo do operácie 35 stíhačiek typu F-16 a 18 strojov F-4. 

Intenzívne letecké bombardovanie pozícií Strany kurdských pracujúcich (PKK) trvalo od pondelka 23.00 h do dnešnej približne 05.00 h. Podľa Reuters, odvolávajúceho sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj, prišli pri náletoch o život desiatky ozbrojencov PKK. Anadolu uviedla, že podľa predbežných informácií bolo zlikvidovaných 35-40 "teroristov".

Jedným z terčov útoku bol aj výcvikový tábor PKK. Po nedeľňajšom útoku v oblasti Daglica v provincii Hakkari, ktorý je najzávažnejším od vypovedania prímeria medzi PKK a tureckým vedením v júli tohto roku, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na rozhodnú odvetu. 

"Zaplatia za to," uviedol v rozhovore pre tureckú televíziu Haber. Informoval, že doteraz bolo zabitých vyše 2000 kurdských "teroristov" a "operácie budú pokračovať bez ohľadu na to, čo na to ľudia hovoria. Vytrváme v tomto boji až do konca". Erdogan súčasne vyhlásil, že PKK zneužila mierový proces v Turecku, aby nahromadila zbrane na juhu a najmä juhovýchode krajiny. 
Premiér Ahmet Davutoglu v súvislosti s útokom v Hakkari vyzval turecký národ na jednotu a uviedol, že cieľom podobných teroristických operácií je rozkol medzi národom a štátom. Nedeľňajší útok označil za závažnú výzvu pre Turecko. Súčasne vylúčil odklad predčasných volieb, ktoré sa v krajine uskutočnia 1. novembra. 

Pri bombovom útoku na policajný mikrobus zahynulo desať ľudí

Najmenej desať obetí si dnes na východe Turecka vyžiadal bombový útok, ktorého terčom bol mikrobus prepravujúci tureckých policajtov na strážny post pri hraniciach s Arménskom. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom informovala agentúra Reuters s tým, že útok sa odohral v provincii Igdir na východe Turecka. Traja z policajtov utrpeli ťažké zranenia.

Dnešný útok je súčasťou vlny násilností, ktoré sa v Turecku odohrávajú od júla, keď samovražedný atentát v meste Suruč ukončil prímerie medzi Stranou kurdských pracujúcich (PKK) a vládou v Ankare. 

V posledných týždňoch v Turecku prakticky denne dochádza k útokom na bezpečnostné zložky, ktoré v odvete útočia na pozície PKK na území Turecka i susedného Iraku. Doteraz najviac obetí si vyžiadal útok, ktorý sa uplynulú nedeľu odohral v blízkosti mesta Daglica v provincii Hakkari - o život pri ňom prišlo 16 vojakov vládnej armády. Dnes by sa mali konať pohreby niekoľkých obetí tohto útoku. 

Miestni odborníci na bezpečnostné záležitosti uviedli, že kurdské sily majú záujem ovládnuť mesto Daglica, pretože sa nachádza v ťažko prístupnej horskej oblasti v blízkosti hraníc s Irakom a Iránom a pohyby vojsk tam preto možno sledovať len pomocou prieskumných lietadiel. PKK sa podľa odborníkov snaží obsadiť prístupové cesty k Daglici, podmínovať ich, izolovať túto oblasť a opevniť sa v nej. 

Erdogan súčasne vyhlásil, že PKK zneužila mierový proces v Turecku, aby nahromadila zbrane na juhu a najmä juhovýchode krajiny. V súvislosti s odvetou vlády dnes televízia Haber Türk informovala o policajnej razii v Istanbule, počas ktorej bolo zadržaných už najmenej šesť osôb podozrivých z terorizmu. Medzi zadržanými sú dve ženy. 

Podľa tureckých zdrojov príslušníci PKK dnes z granátometov ostreľovali policajné oddelenie v jednej z obcí v provincii Diyarbakir. Policajtom sa v odvetnej paľbe podarilo zahnať útočníkov, po ktorých sa pátra. Granátomety použili bojovníci PKK aj v provincii Van, kde zaútočili na obrnený transportér polície. Polícia provincie Bitlis od pondelka večera pátra po páchateľoch útoku na oddelenie dopravnej polície. 
 

Viac o téme: útok Kurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu