Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Mimoriadny summit eurozóny ocenil nové reformné kroky Atén, rozhodne sa do konca týždňa

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker Zobraziť galériu (7)
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Mimoriadny summit lídrov eurozóny, ktorý sa skončil v pondelok krátko pred polnocou, vyústil do politického odkazu, že nové proreformné návrhy gréckej vlády sú podstatným dokumentom, ktorým sa v najbližších dvoch dňoch budú zaoberať Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF). Ministri financií eurozóny dostali čas do stredajšej polnoci, aby odobrili alebo odmietli reformné úsilie Atén.

Rokovania medzi gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom a jeho 18 rezortnými kolegami na summite eurozóny podľa očakávania skončili bez prelomového rozhodnutia ohľadom novej finančnej pomoci pre Grécko.

Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker po skončení summitu uviedol, že návrhy, ktoré grécka vláda v pondelok predložila na posúdenie - hoci prišli s určitým oneskorením -, sú významným krokom pre splnenie očakávaní troch hlavných veriteľov zapojených do záchranného procesu gréckych štátnych financií.

Donald Tusk a Jean-Claude
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Verím, že euroskupina v stredu dodá výsledky, ktoré potom vo štvrtok budú predložené Európskej rade. Som presvedčený, že to nie je len náš zámer dokončiť rozhodovací proces v priebehu tohto týždňa - dokončíme proces ešte tento týždeň," vyjadril nádej predseda exekutívy EÚ.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Na druhej strane litovská prezidentka Dalia Grybauskaite uviedla, že pondelňajší summit bol dobrý z hľadiska procesu, avšak zlý čo sa týka samotného výsledku. "Nasledovných 48 hodín bude absolútne dôležitých. Ešte stále nemáme pocit, že grécka vláda naozaj chápe, čo by sa mohlo stať ... ak nezoberie zodpovednosť za budúcnosť krajiny do vlastných rúk," pripomenula litovská prezidentka. O osude Grécka budú rozhodovať už v stredu ministri financií eurozóny, ktorých rozhodnutie potom ovplyvní priebeh dvojdňového summitu EÚ (25.-26. júna).

Francois Hollande
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Grécko a veritelia sa môžu dohodnúť, tvrdí Fico

Vo všeobecnosti sa konštatuje, že návrh Grécka, ktoré predložilo veriteľom, je krok správnym smerom a mohla by vzniknúť dohoda. Uviedol to slovenský premiér Robert Fico po skončení mimoriadneho summitu venovanému situácii v Grécku. Podľa predsedu vlády doručilo Grécko nový návrh o desiatej ráno v pondelok a veritelia nedokázali do začiatku summitu pripraviť odborné stanoviská. "Očakáva sa, že dohoda by mohla vzniknúť do stredy do večera, aby vo štvrtok Európska rada mohla túto dohodu zobrať na vedomie, aby sa mohli popripravovať technické opatrenia, ktoré sú nevyhnutné na realizáciu dohody," povedal Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa premiéra je zarážajúce, že až 75 % výdavkov Grécka sú verejného charakteru - na mzdy, sociálne transfery a dôchodky. Viaceré krajiny konštatovali, že je potrebné sústrediť sa na tento balík. Grécku veritelia odporučili, aby viac pozornosti venovalo výdavkom, nie príjmom. "Viaceré krajiny veľmi jasne povedali, že nebudú súhlasiť so žiadnymi manévrami, pokiaľ ide o dlh Grécka. Každý zdôrazňoval, že Grécko potrebuje predovšetkým štrukturálne reformy a nie odpustenie dlhov, alebo nejaké iné spôsoby uľahčenie povinností," povedal premiér. 

Je v záujme eurozóny, aby Grécko v nej zostalo, pretože prípadný odchod by narušil celkovú váhu a význam eurozóny, prízvukoval premiér. Fico tiež konštatoval , že je pripravený aj krízový režim. Summit zvolaný na štvrtok a piatok by tak pokračoval aj cez víkend. "Jednoducho premiéri a hlavy štátov sú pripravení na to, aby za každú cenu boli dosiahnuté dohody a nenechali sme tento problém visieť vo vzduchu," uzavrel Fico. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V novom návrhu reforiem Grécko ponúklo postupný nárast dôchodkového veku k hranici 67 rokov a obmedzenie predčasných dôchodkov. Rovnako ponúklo reformu dane z pridanej hodnoty (DPH) a stanovenie hlavnej sadzby na úrovni 23 %. Prisľúbilo tiež dodatočné dane zacielené na firmy a bohatú vrstvu.

Viac o téme: SummitEurozónaRobert FicoGréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu