Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Sen o pracovnom raji sa rozplýva: Briti majú Slovákov za lacnú pracovnú silu, ktorá im škodí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Správa Úradu pre národné štatistiky po najnovšom prieskume uvádza, že tretina migrantov z východnej Európy vykonáva manuálnu prácu a vnímajú ich ako nízkokvalifikovanú pracovnú silu. Zvyčajne zastávajú miesta, ktoré nevyžadujú žiadne vzdelanie a Briti sa obávajú oslabovania ekonomickej sily krajiny.

Podľa prieskumu Úradu pre národné štatistiky  pracuje na nízkokvalifikovaných miestach až 872-tisíc prisťahovalcov z východnej Európy, kam v analýze zaradili aj Slovensko. Na miestach, ktoré nevyžadujú žiadne špeciálne znalosti alebo schopnosti, pracuje približne 318-tisíc migrantov. Zhruba polovica z východoeurópskych prisťahovalcov pracuje v administratíve, predaji či službách zákazníkom alebo vo výrobe. Reč je predovšetkým o ľuďoch, ktorí pricestovali zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Estónska, Litvy a Slovinska, teda z krajín, ktoré do EÚ vstúpili v roku 2004. Do prieskumu však boli zahrnutí aj Rumuni či Bulhari, uvádza Daily Mail.

Belgickí stavebníci sú znepokojení: Inzerát o lacných majstroch zo Slovenska!

Sen o pracovnom raji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Správa Úradu pre národné štatistiky zároveň upozornila, že prílev zahraničnej pracovnej sily znižuje platy domácim a britskí politici zvažujú obmedziť migráciu nízkokvalifikovaných pracovníkov z Európskej únie, hoci majú u britských zamestnávateľov dobré meno. Zamestnanci z východnej Európy majú veľmi dobrú povesť pre ich pracovnú morálku, ale skutočnosť, že prichádzajú s nízkou kvalifikáciou, vyvoláva otázky o ich prínose pre britskú ekonomiku, vyplýva z analýzy. Británia by tak chcela do krajiny prilákať viac kvalifikovaných migrantov na úkor tých, ktorí nemajú dostatočné schopnosti alebo vzdelanie. Britská vláda sa tak bude snažiť dohodnúť na reformách s EÚ, ktorými by krajina stratila atraktivitu pre lacnú pracovnú silu. Jedným z návrhov je obmedzenie daňových úľav, ktoré navyšujú nízke mzdy alebo obmedzenie nároku na sociálne dávky.

Sen o pracovnom raji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu