Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V americkom štáte sa vykoľajil vlak, šiel 180 km/h: Sedem mŕtvych a vyše 200 zranených!

Vo Filadelfii havaroval vlak s vyše 200 cestujúcimi Zobraziť galériu (8)
Vo Filadelfii havaroval vlak s vyše 200 cestujúcimi (Zdroj: SITA)

FILADELFIA – Vlak s 243 pasažiermi, ktorý sa vykoľajil v noci nadnes vo Filadelfii, išiel krátko pred nešťastím rýchlosťou vyššou než 180 kilometrov za hodinu. Potvrdila to dnes Národná komisia pre bezpečnosť dopravy (NTSB), o ktorej závere informuje agentúra Reuters. Strojvodca potvrdil, že v momente vykoľajenia išiel viac ako 180-kilometrovou rýchlosťou.

Americkí federálni vyšetrovatelia skúmali údaje z čiernej skrinky havarovaného vlaku a zistili, že súprava na úseku nehody prekročila maximálnu povolenú rýchlosť - 80 km/h - viac ako dvojnásobne. Reuters na základe vlastnej analýzy videozáznamu nakrúteného z neďalekej budovy biznis centra odhadol rýchlosť havarovaného vlaku pred vykoľajením na približne 125 až 155 km/h.

Americkí experti z Národnej komisie pre bezpečnosť dopravy (NTSB) sa na základe rozboru údajov z čiernej skrinky pokúšali odhaliť okrem rýchlosti jazdy aj ďalšie faktory, ktoré mohli zapríčiniť nehodu. Zástupcovia firmy Amtrak, ktorá vlak prevádzkovala, bezprostredne na telefonáty Reuters nereagovali.

Vo Filadelfii havaroval vlak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Zdroje oboznámené s vyšetrovaním medzitým informovali, že na úseku trate, kde došlo k nehode, zatiaľ nebol v prevádzke bezpečnostný systém PTC, ktorý automaticky spomalí či dokonca zastaví vlaky jazdiace príliš vysokou rýchlosťou. Podľa americkej legislatívy musia železničné spoločnosti túto technológiu zaviesť do konca tohto roka.

Vo Filadelfii havaroval vlak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

K nehode došlo v čase, keď vlaková súprava vchádzala do zákruty. Vlak Amtrak číslo 188 v čase nešťastia prevážal 243 osôb. Pri incidente vo Filadelfii v noci z utorka na stredu zahynulo sedem ľudí a viac ako 200 ďalších utrpeli zranenia. Súprava s 243 ľuďmi smerujúca z Washingtonu do New Yorku sa pri vchádzaní do zákruty vykoľajila, na čo sa viaceré vozne prevrátili a zdeformovali. Vlak mal podľa amerických médií viesť iba 32-ročný muž, ktorého po ošetrení už prepustili z nemocnice. Podľa svojho právnika si nehodu nepamätá.

Vo Filadelfii havaroval vlak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Vo Filadelfii havaroval vlak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu