Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Británia hlási zásah proti slovenskému gangu: Štyroch novodobých otrokárov vytiahli z postele!

Fotografia z miesta činu.
Fotografia z miesta činu. (Zdroj: northumbria.police.uk)

NEWCASTLE/BRATISLAVA – Vo Veľkej Británii polícia zadržala ďalších štyroch kriminálnikov zo Slovenska. Traja muži vo veku 30, 36 a 19 rokov a jedna 55-ročná žena sú obvinení z obchodovania s ľuďmi. V mestskej časti Benwell v Newcastli na severovýchode krajiny k nim do domu včera ráno o 5:50 vtrhla zásahová jednotka v rámci celonárodnej operácie. Rovnaký scenár zažili v to ráno v ďalších štyroch domoch. Všetkých zadržaných v súčasnosti vypočúvajú na polícii.

Zatýkania sa zúčastnili aj úradníci z imigračného oddelenia Mestskej rady Newcastle, organizácia združujúca zamestnávateľov a zástupcovia Červeného kríža. Všetko koordinovala Národná kriminálna agentúra, ktorá sa zameriava na identifikáciu a zatýkanie osôb obchodujúcich s ľuďmi.

Pomáhali aj slovenské policajné orgány: „Táto operácia je koordinovaná reakcia na informácie, ktoré Spojenému kráľovstvu Veľkej Británie a Severného Írska poskytli slovenské úrady,“ povedal asistent okresného policajného riaditeľa Winton Keenen.

Skutky štvorice Slovákov pritom vôbec nie sú lichotivé: „Závery vyšetrovania indikujú, že značný počet slovenských štátnych príslušníkov bol do Británie dovezený a využívaný na prácu sa minimálne peniaze a kontrolovaný jednotlivcami vo Veľkej Británii.“ Ide o trestný čin zavlečenia osoby do cudziny, čo sa dialo vyhrážkami alebo nátlakom. Títo ľudia potom museli pracovať zadarmo alebo na dlh.


Prečítajte si aj Poplach v Európskom parlamente, zadržali Slováka: Našli u neho zbraň a motorovú pílu!


„Dnešná operácia je predovšetkým o ochrane zraniteľných osôb a obetí, ktoré sme dnes identifikovali a umiestnili na bezpečné miesta, kde sa o nich postaráme my alebo partnerské zložky,“ uviedol Winton Keenen a dodal, že ak má niekto o prípade akékoľvek informácie, mal by kontaktovať políciu. Caroline Youngová, námestníčka riaditeľa Úradu pre odhaľovanie organizovaného zločinu pochválila aj slovenskú stranu.

„Dnešná akcia upriamuje pozornosť na úzku spoluprácu medzi Národnou kriminálnou agentúrou, lokálnymi policajnými silami, organizáciou združujúcou zamestnávateľov, regionálnymi zložkami kriminálnej sekcie a ostatnými britskými partnermi, ako aj medzinárodnými partnermi, Europolom a Slovenskou políciou, ktorá viedla k vyšetrovaniu vykorisťovania, obchodovania s ľuďmi a ich zavlečením do cudziny,“ uviedla Youngová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu