Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Neuveriteľné: V hračkárstve predávali vojačikov s nacistickými uniformami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Moskovská prokuratúra začala prešetrovať predaj figúrok vojakov v nacistických uniformách, ktoré ponúkal novootvorený obchodný dom s hračkami v centre Moskvy.

Úrad moskovského prokurátora vo vyhlásení uviedol, že vyšetrovatelia zvažujú podať obvinenie z podnecovania nenávisti a znevažovania dôstojnosti veteránov druhej svetovej vojny. Figúrky sú veľmi detailne vypracované, aj s nacistickou symbolikou. Úrady ich medzičasom v obchodnom dome Detský svet zhabali a zisťujú miesta, kde by ešte mohli byť v predaji. Polícia robí prehliadky v domoch, bytoch a na pracoviskách ľudí, ktorí sú zapletení do prípadu.

Ruské médiá vo svojich reportážach uviedli, že samotní predavači ani vedenie obchodného domu na figúrkach vojakov nemeckej armády v ponuke nevideli nič zlé, lebo "treba poznať svoju históriu". Médiá však podotkli, že panáčikov v uniformách vojakov Červenej armády Detský svet v ponuke nemá. Propagácia fašizmu a nacistickej symboliky je v Rusku zakázaná. Od roku 2014 sa porušenie tohto zákazu trestá odňatím slobody do troch rokov.

Kauza sa odohráva mesiac pred plánovanými veľkolepými oslavami víťazstva Sovietskeho zväzu nad Nemeckom v druhej svetovej vojne. Obchod Detský svet otvorili nedávno po siedmich rokoch rekonštrukcie budovy postavenej v 40. rokoch v tzv. stalinistickom štýle. Obchodný dom sa nachádza na námestí Lubianka, kde sídlili obávané tajné služby NKVD a KGB a teraz aj ich nástupnícka FSB

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu