Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putin chystá rokovania s Tsíprasom: Hlavnou témou sankcie EÚ

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin plánuje budúci týždeň s gréckym premiérom Aléxisom Tsíprasom v Moskve rokovať o ekonomickej spolupráci. Témou stretnutia budú podľa piatkových slov Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova aj protiruské sankcie z dielne Európskej únie. Rusko vo veci záujmu o ich zrušenie očakáva podporu práve aj od novej vlády v Aténach, ktorá už vyjadrila nesúhlasný postoj k obmedzeniam voči Rusom.

Samotný Peskov označil postoj Tsíprasovej vlády k "bruselskej politike sankcií za vcelku chladný". Úvahy, že Rusko by mohlo Grécku poskytnúť finančnú pomoc, však Peskov označil za predčasné. Grécka ľavicová vláda tvrdí, že nechce žiadať o pomoc z Ruska, hoci EÚ a Medzinárodný menový fond Aténam stále neuvoľnili poslednú splátku z existujúceho úverového programu.

Januárové predčasné parlamentné voľby v Grécku vyhrala Tsíprasova Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) so ziskom viac ako 36 percent hlasov. Putin Tsíprasovi triumfu ešte začiatkom februára zablahoželal a pozval ho do Moskvy. Podľa vtedajších informácií Grékov mal Tsípras do ruskej metropoly prísť deviateho mája, keď Rusi usporadúvajú veľkolepé oslavy 70. výročia porážky nacizmu. Tsípras bol v Moskve aj takto pred rokom, keď sa zúčastnil na konferencii o rusko-gréckych vzťahoch.

Putin chystá rokovania s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu