Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nátlak na Američanov kvôli sankciám pre Rusov, Moskva vyslala šéfa tajnej služby

Joe Biden a Amos Hochstein
Joe Biden a Amos Hochstein (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - USA by mohli zintenzívniť svoje sankcie voči Rusku, ak bude Kremeľ pokračovať v destabilizácii východnej Ukrajiny. Uviedol to špeciálny vyslanec a koordinátor pre medzinárodné energetické záležitosti Washingtonu Amos Hochstein, ktorého dnes citovala agentúra Reuters.

Spojené štáty a Európska únia uvalili sankcie voči Moskve po tom, ako Rusko minulý rok v marci anektovalo ukrajinský polostrov Krym a začalo podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny.

"Ešte sme nevyčerpali všetky naše možnosti. Každý chce žiť vo svete, kde nie je treba ďalších sankcií, ale ak budú pokračovať aktivity Ruska na východnej Ukrajine, potom očakávam, že pokračovať budú i sankcie," uviedol Hochstein pre Reuters na energetickej konferencii v indickej metropole Naí Dillí.

Odpoveď Západu sa spočiatku sústredila na finančné a cestovné obmedzenia týkajúce sa kľúčových postáv. V priebehu minulého roka však došlo k účinnému zmrazeniu zahraničných fondov pre Rusko na podnikovej úrovni.

"Myslím si, že za uplynulý rok sme boli svedkami dôkladného a zámerného vyhrotenia aktivít," pozastavuje sa Hochstein, činiteľ ministerstva zahraničných vecí USA, ktorý dohliada na ekonomické sankcie proti Rusku a Iránu.

Washington v dodatku k sankciám voči ruským jednotlivcom znemožnil ruskému ropnému priemyslu prístup k službám, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj jeho projektov hlbinnej, arktickej a bridlicovej ťažby ropy.

Moskva vyslala do USA šéfa tajnej služby

Americký prezident Barack Obama vyzval v stredu vlády a lídrov komunít, aby sa postavili "zvrátenej ideológii" teroristických skupín, akou je Islamský štát.

"Nie sú to náboženskí vodcovia, sú to teroristi," vyhlásil Obama na začiatku trojdňovej konferencie o hrozbe násilného extrémizmu, ktorú organizuje Biely dom.

Obama zdôraznil, že Spojené štáty "nie sú vo vojne s islamom", ale s ľuďmi, ktorí zneužili náboženstvo. "Žiadne náboženstvo nie je zodpovedné za terorizmus, ľudia sú zodpovední za terorizmus," citovala Obamu agentúra DPA. Podľa nej sa konferencia zameria na posilnenie komunít, aby mohli brániť mladým ľuďom vstupovať do teroristických skupín.

Napriek napätým vzťahom medzi Washingtonom a Moskvou kvôli Ukrajine sa na konferencii zúčastní aj riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov, informovala agentúra AP.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že Moskva požiadala o rozšírenie delegácie o Bortnikova na poslednú chvíľu.

Hovorkyňa amerického rezortu diplomacie Jen Psakiová uviedla, že Spojené štáty vítajú prítomnosť Ruska na konferencii. Dodala, že Washington a Moskva majú spoločný záujem v oblasti boja proti terorizmu bez ohľadu na to, aké nezhody panujú medzi krajinami kvôli kríze na Ukrajine.

Na konferencii sa zúčastnia zástupcovia z približne 65 krajín. Účasť Bortnikova je však podľa agentúry AP neobvyklá po tvrdeniach USA, že Rusko poskytuje zbrane a bojovníkov separatistom na východe Ukrajiny. Účasť Bortnikova je podľa AP neobvyklá aj z toho dôvodu, že americkí prokurátori vzniesli viacero obvinení proti údajným ruským špiónom operujúcim v USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu