Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Američania sa búria, nezastavia ich ani oslavy: Demonštrovať budú aj na Silvestra!

Times Square
Times Square (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Na usporiadanie obrovských demonštrácií na Times Square v centre New Yorku v posledný deň tohto roka vyzvalo hnutie proti policajnému násiliu voči černochom, hoci newyorský starosta po zavraždení dvoch policajtov v uplynulom víkende vyzval k zastaveniu podobných demonštrácií.

"Nemajú právo od nás žiadať, aby sme prestali demonštrovať a nechali sa umlčať. Naše volanie musí byť vyslyšané," vysvetlil Carl Dix, ktorý patrí k zakladateľom hnutia Stop Mass Incarceration Network. "Musíme pokračovať v našom boji, pretože polícia pokračuje v páchaní vrážd, zatiaľ čo súdny systém odmieta stíhať vraždiacich policajtov," vyhlásil pred niekoľkými desiatkami aktivistov pri newyorskej radnici. Tí na výzvu podľa agentúry AFP odpovedali aplauzom a volaním po zatknutí "zabijáckych policajtov".
 
"Neznamená to, že by sme nemali úctu k životom policajtov, ale musíme povedať, že policajti zabili nespočetné množstvo ľudí a na toto zabíjanie nebolo nikdy vyhlásené žiadne moratórium," vyhlásil Sumumba Sobukwe z hnutia Occupy Wall Street.
 
Na samotnej radnici boli vlajky spustené na pol žrde na počesť dvoch policajtov, ktorých zavraždili minulú sobotu v hliadkovom aute v newyorskej štvrti Brooklyn. Útočník krátko potom spáchal samovraždu. Vraždy odsúdil aj newyorský starosta Bill de Blasio. Newyorskí policajti však de Blasia vinia z toho, že pomohol rozpútať protipolicajné nálady a prispel tým k smrti dvoch z nich.
 
Chladnokrvná vražda policajtov mala byť podľa útočníka odplatou za smrť černocha Erica Garnera, ktorý v New Yorku zomrel počas zatýkania, keď belošský policajt údajne použil neautorizovaný chvat. Veľká porota rozhodla policajta za Garnerová smrť nestíhať. V Spojených štátoch sa v posledných týždňoch uskutočnila séria demonštrácií proti niekoľkým kontroverzným prípadom úmrtia černochov, ktorí zahynuli pri zatýkaní belošskými policajta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu