Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Británia vyslala do boja proti IŠ bezposádkové lietadlá

Michael Fallon
Michael Fallon (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská vláda vo štvrtok oznámila, že do Iraku vysiela bezposádkové lietadlá s výzbrojou, ktoré majú pomôcť v boji proti militantnej extrémistickej skupine Islamský štát (IŠ) a doplniť britské bojové lietadlá typu Tornado nasadené v krajine už dávnejšie.

Podľa vyhlásenia ministra obrany Michaela Fallona určeného parlamentu takzvané drony s označením Reaper (Kosec) presunú do Iraku z Afganistanu. Ako jediné stroje svojho druhu, ktoré Británia vlastní, prispejú k "doteraz poskytovanej útočnej kapacite", informoval minister s tým, že v súlade s platnými pravidlami budú používané iba na irackom území.

Británia je súčasťou medzinárodnej koalície pod vedením USA, ktorá sa snaží zvrátiť postup IŠ v Iraku a Sýrii. Nálety na irackom území na základe žiadosti tamojšej vlády v septembri odsúhlasil britský parlament. V Sýrii však zatiaľ Briti proti militantom nezasahujú.

Útoky v šiitských štvrtiach Bagdadu si vyžiadali 36 mŕtvych

Najmenej 36 ľudí prišlo vo štvrtok o život pri útokoch v šiitskych štvrtiach na severe a západe Bagdadu. Ďalších skoro 100 ľudí utrpelo zranenia rôzneho rozsahu. Štyri bomby uložené v automobiloch a mínometná strela vybuchli poobede v priebehu dvoch hodín. Ako prvý sa v aute odpálil samovražedný útočník na vojenskom stanovišti pri reštaurácii vo štvrti at-Talibíja a zabil deväť ľudí. O chvíľu neskôr vybuchli dve autá v západnej štvrti at-Davláj a o život prišlo ďalších najmenej 16 osôb. Následne zasiahla susednú štvrť al-Šaúla mínometná streľba, ktorá pripravila o život päť osôb. Ako posledný explodoval automobil vo štvrti Hurríja. Výbuch po sebe zanechal šesť mŕtvych.

Počet útokov v Iraku sa v posledných týždňoch značne zvýšil a v súčasnosti sú opäť na dennom poriadku. Úrady z nich podozrievajú povstalcov zo sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát, ktorí už obsadili veľké časti Iraku aj Sýrie, kde vyhlásili islamský kalifát. Podľa organizácie Minority Rights Group International prišlo len tento rok v Iraku o život už najmenej 12 000 civilistov, pričom väčšinu z nich majú na svedomí povstalci z Islamského štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu