Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruským poslancom sa nepáči Wikipédia: Žiadajú zablokovať časť o anexii Krymu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Časť poslancov ruskej Štátnej dumy je pobúrená, že v ruskom segmente internetovej encyklopédie Wikipédia sa "opätovné spojenie" Krymu s Ruskom označuje za anexiu, teda násilné pripojenie.

Ruský denník Izvestija v súvislosti s tým napísal, že poslanec za Liberálnodemokratickú stranu Ruska Roman Chuďakov požiadal ruskú Federálnu službu pre dohľad nad masovokomunikačnými prostriedkami (Roskomnadzor), aby články Wikipédie, ktoré šíria "správy o okupácii Krymu", dala na čierny zoznam zakázaných webových stránok.

Ukrajinská agentúra UNIAN, ktorá o tom informovala, dodala, že Roskomnadzor už v minulosti zablokoval prístup na stránky Wikipédie, ktoré boli v rozpore s ruskou legislatívou.

Chuďakovovu iniciatívu kritizoval expert pre oblasť IT, riaditeľ spoločnosti Informatická kultúra Ivan Begtin, ktorý poslancov Štátnej dumy upozornil, že by mali žiadať aj zrušenie prístupu ruských občanov na weby spravodajských staníc CNN či BBC za to, ako informujú o udalostiach na Ukrajine vo vzťahu k Rusku. "Ich formulácie sú rovnaké ako na Wikipédii," vyhlásil Begtin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu