Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Štyria obvinení z útokov na vlaky v Madride popreli vinu

Viac ako 600 svedkov a 107 expertov bude vypovedať v prípade vôbec najhoršieho teroristického útoku v histórii Španielska.
Viac ako 600 svedkov a 107 expertov bude vypovedať v prípade vôbec najhoršieho teroristického útoku v histórii Španielska.

MADRID - V procese s údajnými páchateľmi útokov na madridské vlaky, pri ktorých v marci 2004 zahynulo takmer dvesto ľudí, popreli svoju vinu už štyria obvinení. Po Rubaím Usmanovi Sajídovi Ahmedovi, prezývanom aj Egypťan Muhammad, ktorý vinu poprel vo štvrtok, v piatok rovnako postupovali aj ďalší traja obvinení - Maročania Jussíf Belhádž, Hassan el-Haskí a Džamál Zougam.

"Nie som s tým nijakým spôsobom spojený - v Madride nikoho nepoznám," vyhlásil pred súdom el-Haskí. Marocká skupina islamského útoku (GICM), ktorej európsku pobočku mal el-Haskí viesť, podľa neho ani neexistuje. "Táto skupina je výmysel," povedal.

Zougam zase vyhlásil, že v čase útokov bol doma a spal. Štyria svedkovia však svedčili, že ho videli v jednom z vlakov, ktoré neskôr vybuchli. "Som normálny moslim. Odsudzujem útoky a všetky druhy násilia," povedal ďalší obvinený Belhádž a dodal, že nemá žiadne kontakty s extrémistickými skupinami. V procese, ktorý sa začal vo štvrtok, je obvinených celkovo 29 ľudí. Vypovedať má viac ako 600 svedkov a 107 expertov z rôznych oblastí.

Pri útokoch na štyri vlaky v Madride, najväčšom teroristickom útoku na španielskom území, zahynulo 11. marca 2004 191 ľudí a ďalších 1824 bolo zranených. Podľa obžaloby išlo o útok radikálnych moslimov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Kájda, ktorý mal byť odvetou za účasť Španielska vo vojenských zásahoch v Iraku a Afganistane vedených Spojenými štátmi. Siedmi obvinení vrátane Usmana a Belhádža čelia trestu takmer 40 tisíc rokov odňatia slobody. Ďalší budú súdení za menšie zločiny, vrátane spolupráce s teroristickou skupinou a falšovania dokumentov. Medzi obvinenými je 18 Maročanov, dvaja ďalší Arabi a deväť Španielov. Proces by mal vyvrcholiť vynesením rozsudkov v októbri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu