Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Riziko výskytu eboly v Maďarsku je podľa experta mizivé

vírus ebola
vírus ebola (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Riziko rozšírenia epidémie eboly zo západnej Afriky do Maďarska je mizivé, vyhlásil dnes pre agentúru MTI riaditeľ Národného bezpečnostného laboratória Celoštátneho epidemiologického centra Zoltán Kis.

Podľa tohto virológa sú v Európskej únii a v Maďarsku zdravotná starostlivosť a epidemiologický dozor na podstatne vyššej úrovni než v krajinách s terajším výskytom epidémie eboly. Preto sa môže stať iba prípad zavlečenia nákazy.

Ak by sa takýto prípad objavil, podozrivého z nákazy by podľa jeho slov izolovali na infekčnom oddelení Nemocnice svätého Ladislava a v Celoštátnom epidemiologickom centre by v priebehu pár hodín diagnostikovali vzorku krvi.

"V Maďarsku je vypracovaný postup na odhalenie takejto vážnej infekčnej choroby, na izolovanie a liečbu pacienta, ako aj na ďalší epidemiologický postup," povedal Kis.

Virológ zdôraznil, že vírus eboly sa šíri prostredníctvom krvi a slín, nie však vzduchom. Dodal, že nie je možné prenos vírusu špinavými bankovkami, či uštipnutím komára.

MTI pripomína, že podľa pondelňajších informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) do 30. júla sa nakazilo v oblasti západnej Afriky 1440 ľudí, z ktorých 826 chorobe podľahlo.

Saudská Arábia testuje muža pre podozrenie, že sa nakazil ebolou v Sierre Leone 

Saudská Arábia testuje vzorky odobraté mužovi, ktorý sa nedávno vrátil z pracovnej cesty do africkej krajiny Sierra Leone, pretože lekári majú uňho podozrenie na nebezpečné vírusové ochorenie ebola. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné oznámenie saudskoarabského ministerstva zdravotníctva. 

Saudskoarab-štyridsiatnik bol hospitalizovaný v nemocnici v meste Džidda na pobreží Červeného mora po tom, čo sa uňho prejavili "príznaky vírusovej choroby" podobné symptómom eboly.

Ministerstvo vysvetlilo, že podniklo preventívne opatrenia, vrátane izolovania pacienta v špecializovanej nemocnici, a zaslalo krvné vzorky do medzinárodného laboratória, aby sa v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) urobili ďalšie testy.

Ebola je jednou z najnebezpečnejších chorôb u ľudí, keďže úmrtnosť dosahuje niekedy až 90 percent. Úmrtnosť pri súčasnej epidémii v krajinách západnej Afriky je približne 60 percent.

Saudská Arábia je v stave pohotovosti kvôli šíreniu vírusu zo západnej Afriky, kde na ebolu zomrelo vyše 800 ľudí. Moslimská krajina preto pozastavila vydávanie víz z niekoľkých štátov pred každoročnou púťou hadždž, ako aj víz na návštevy do ďalších posvätných moslimských miest.

Šéfka WHO Margaret Chanová minulý týždeň vyhlásila, že epidémia vírusu v západnej Afrike sa vymkla spod kontroly, ale dá sa zastaviť ďalšími prostriedkami a prísnejšími opatreniami. Epidémia je najhoršia od zistenia choroby v polovici 70. rokov minulého storočia.

Nie sú žiadne účinné lieky ani vakcína, ktorá by chránila pred nákazou eboly. Ochorenie sa prenáša priamym kontaktom s krvou alebo telesnými tekutinami infikovanej osoby, vrátane mŕtvej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu