Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Irán otvoril prvú štátnu liečebňu pre alkoholikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Irán otvoril prvé štátne rehabilitačné a liečebné stredisko pre alkoholikov, informovala dnes polooficiálna iránska tlačová agentúra ISNA.

Stredisko otvorili na Lekárskej fakulte Teheránskej univerzity. Podľa slov jedného z lekárov v stredisku Dr. Mohammada Rezu Sargolzaího zriadili centrum preto, že "zaznamenali zvýšené užívanie alkoholu medzi Iráncami".

Pitie alkoholu je podľa prísneho výkladu islamu v Iráne protizákonné, ale tento zákon sa neskrývane porušuje. A hoci je konzumácia alkoholu veľmi rozšírená, nie sú dostupné žiadne spoľahlivé štatistiky, nakoľko bežný je tento neduh v krajine, kde sa alkohol oficiálne neužíva.

Šéf iránskej polície Esmáíl Ahmadí Mokaddam vo februári 2013 uviedol, že v Iráne je od alkoholu závislých približne 200.000 ľudí.

V predchádzajúci rok teheránsky predstaviteľ Abbás Alí Nasehí povedal, že Irán má okolo dva milióny drogovo závislých a časť z nich "je závislá aj od alkoholu".

Väčšina užívateľov drog v Iráne je závislá od ópia, čo je základný materiál na výrobu heroínu, napísala agentúra AP.

Irán sa nachádza na hlavnej pašeráckej ceste medzi Afganistanom a Európou, ale tiež štátmi Perzského zálivu. V tomto regióne zadržiavajú úrady obrovské množstvá drog a Irán často zatýka obchodníkov s drogami, ako aj závislých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu