Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Brno je pod vodou: Náhla prietrž mračien a búrky prekvapili Česko!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: reprofoto tn.cz)

BRNO - Českí meteorológovia vydali výstrahy. Počasie sa u našich západných susedov poriadne vybúrilo a výsledkom sú záplavy a hroziace povodne. V uliciach Brna už teraz majú ľudia vody po krk a môže byť ešte horšie!

Povodňové záplavy hrozia v juhočeskom kraji, kde je extrémny stupeň nebezpečia. Brnom sa dnes naobed prehnala silná dažďová preháňka. Voda vytvorila pri hlavnom železničnom nádraží lagúnu, ktorá ochromila dopravu a zaplavila pivnice filozofickej fakulty Masarykovej univerzity.

Dážď prenikol strechou aj do átria Mahenovej knižnice. Potvrdil to hovorca českých hasičov Jaroslav Mikoška. Najproblematickejšia situácia bola na križovatke ulíc Koliště a Křenová, kde sa vytvorila lagúna. Uviazla v nej dodávka, ktorú ratovali hasiči. Doprava bola zastavená na niekoľko desiatok minút. Pri vjazde do centra mesta sa vytvorili kolóny.

Brno je pod vodou:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Pyramídová strecha Mahenovej knižnice nestihla pri silnom daždi odvádzať vodu. Tá po stenách stiekla do átria a následne aj pod ňu. Hasiči ju museli dostať preč špeciálnou technikou. Voda zničila počítače v knižnici a aj niektoré knihy pripravené na požičiavanie.

Problémy teraz riešia na filozofickej fakulte. Podzemné priestory boli po búrke zaplavené. Škoda by mohla byť vyčíslená až na niekoľko stoviek tisíc českých korún, uviedol Mikoška s tým, že sa budú vyčíslovať až po odčerpaní vody.

Potoky vody tiekli pri preháňke Běhounskou a Českou ulicou v centre mesta, kde kanalizácia nestačila odvádzať vodu. Na Smetanovej ulici voda prenikla do jednej z reštaurácií. Na ulici Cejl dážď poškodil strechu staršieho domu. Nikto však našťastie nebol zranený.

VIDEO Auto sa brodí ulicami Brna

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu