Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Islamskí militanti zverejnili plán na globálnu expanziu: Chcú ovládnuť územie až po Slovensko!

Územie, ktoré chcú ovládať islamisti Zobraziť galériu (4)
Územie, ktoré chcú ovládať islamisti (Zdroj: twitter, wikipedia)

BAGDAD - Vyhlásenie kalifátu zo strany militantnej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) na obsadených irackých a sýrskych územiach je varovaním, že táto organizácia sa stala hrozbou pre všetky krajiny. Tvrdí to hovorca irackej armády.

"Toto vyhlásenie je odkazom Islamského štátu nielen Iraku či Sýrii, ale celému regiónu a svetu. Ide o odkaz, že Islamský štát sa stal hrozbou pre všetky krajiny. Verím, že všetky štáty zmenia svoj postoj, pretože deklarácia nariaďuje každému, aby jej bol lojálny," povedal hovorca.

Islamskí militanti zverejnili plán
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Islamskí militanti zverejnili plán
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: timesofisrael.com)

Novým vládcom Islamského štátu, kalifom,sa podľa nedeľňajšej deklarácie stal vodca ISIL abú Bakr Bagdádí, ktorý vyzval ľudí žijúcich na územiach, ktoré má skupina  pod svojou kontrolou, aby mu prisahali vernosť a vyjadrili mu podporu.

Islamskí militanti zverejnili plán
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter, wikipedia)

Skupina ISIL podľa slov jej hovorcu so vznikom kalifátu mení svoj názov na Islamský štát a vypúšťa z neho zmienku o Iraku a Levante. Zatiaľ nie je jasné, aký dopad bude mať táto deklarácia na situáciu v Sýrii a Iraku alebo v širšom spoločenstve džihádistov vo svete.

ISIL okrem zabratia irackých a sýrskych častí taktiež načrtol víziu expandovať aj do Európy. Na internete sa objavila mapa, kde radikálni islamisti predstavujú päťročný plán rozšírenia hraníc kalifátu mimo moslimské krajiny. Ten zahŕňa Blízky východ, severnú Afriku, veľkú časť západnej Ázie, ale takisto niektoré krajiny Európy.

Islamskí militanti zverejnili plán
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter, wikipedia)

Napríklad Španielsko, ktoré bolo moslimami ovládané 700 rokov až do roku 1492, plánuje kalifát dostať pod kontrolu v roku 2020. Chce sa zmocniť aj Balkánu, Grécka, Bulharska a Rumunska a územia vo východnej Európe až po Rakúsko, čiže po slovenské hranice.

ISIL sa už dlhšie netají tým, že je zástancom návratu geografických hraníc, ktoré platili v Európe pred prvou svetovou vojnou. Taktiež vyhlasuje, že násilným rozdelením Osmanskej ríše po vojnovom konflikte sa sledoval jediný cieľ, ktorým bolo rozdeliť moslimov a obmedziť pravdepodobnosť vzniku ďalšieho kalifátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu