Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zeman venoval milión korún na zníženie štátneho dlhu

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Prvý milión Kč venoval prezident ČR Miloš Zeman zo svojho fondu na zníženie štátneho dlhu. Hlava štátu, ktorá prispieva do fondu 60.000 Kč/mesačne (2185 eur), odovzdala na Pražskom hrade ministrovi financií ČR Andrejovi Babišovi symbolický dlhopis v spomínanej hodnote, ktorý následne obaja zničili.

"I keď si uvedomujem, že je to symbolická suma, ktorá štátny dlh nespasí, tak je to akási morálna výzva, v niektorých prípadoch morálna facka tým, kto zodpovedali za zvyšovanie štátneho dlhu v minulosti, a pretože i ja ako bývalý premiér sa hlásim k svojej zodpovednosti, tak tam mesačne posielam oných 60.000 korún," cituje internetový server iDNES.cz slová najvyššieho českého predstaviteľa.

Miloš Zeman súčasne poznamenal, že zatiaľ vždy sa znižovali úroky štátneho dlhu, ktorý dosahuje viac ako 1,6 bilióna Kč, touto akciou sa vôbec po prvý raz zníži istina dlhu. Prezident súčasne konštatoval, že spomínaným miliónom oddlžili šesť občanov ČR, na každého z ktorých pripadá štátny dlh vo výške asi 160.000 Kč, píše internetový server Novinky.cz.Na fonde sú po splatení prvého miliónu asi tri milióny Kč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu