Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvláštne reči Putina: Veď rozpráva ako v čase Sovietskeho zväzu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rusko sa odkláňa čoraz viac od Západu aj v oblasti kultúry, uviedla 24. apríla rakúska rozhlasová stanica ORF. Prísne vlastenecká kultúrna politika má pomôcť upevniť kultúrnu a duchovnú jednotu, uvádza nová vízia rozvoja kultúry, ktorú vypracovalo ruské ministerstvo kultúry. Ochrancovia ľudských práv varujú, že ruská kultúrna politika sa ideologizuje a tlak na umelcov kritických voči vláde sa stupňuje.

V televíznej hodine otázok a odpovedí 17. apríla ruský prezident Vladimir Putin povedal, že ruský národ je nadradený iným národom. Podľa Putina Rusko "vsalo do seba ako vysávač rozličné etniká a národnosti, a tak vznikol nielen mimoriadny kultúrny, ale aj genetický kód". "Tento genetický kód je jedným z našich konkurenčných výhod v modernom svete. Je veľmi húževnatý a schopný odporu," povedal Putin, podľa ktorého Rusi sledujú vyššie morálne hodnoty ako ľudia na Západe. Jediný základ, na ktorom môže byť budovaný úspešný štát, je vlastenectvo a viera v úspech vlasti, myslí si Putin. Výsledkom novej ruskej kultúrnej politiky je aj nariadenie, že v kultúrnych zariadeniach smú byť vystavené len oslavné obrázky vlasti, ktoré majú ľuďom ukázať, že Rusko je veľmoc, ktorá robí všetko správne. "Ako v čase Sovietskeho zväzu," vraví ruská dramaturgička Jelena Kovalská. 

Po tom, ako všetky televízne kanály už riadi Kremeľ, čo nezávislé médiá a kritici boli umlčaní, má sa teraz aj kultúra koncentrovať na vlastenectvo. Návod ministerstva kultúry hovorí, že Rusko je mimoriadny prípad, pretože nepatrí ani k Európe, ani k Východu, uviedla ORF.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu