Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Komorowski chce viac amerických vojakov na území Poľska: Toto sú dôvody

Bronislaw Komorowski sa dnes vyslovil za posilnenie americkej vojenskej prítomnosti na území svojej krajiny. Zobraziť galériu (9)
Bronislaw Komorowski sa dnes vyslovil za posilnenie americkej vojenskej prítomnosti na území svojej krajiny. (Zdroj: SITA)

LASK - Poľský prezident Bronislaw Komorowski sa dnes vyslovil za posilnenie americkej vojenskej prítomnosti na území svojej krajiny. Uviedol to v rámci osláv 15. výročia prijatia Poľska do Severoatlantickej aliancie.

"Radi by sme videli väčšiu zaangažovanosť ozbrojených síl USA na našom území," povedal Komorowski. Podľa neho by takýto krok garantoval bezpečnosť Poľska v rámci NATO. 

Poľsko vstúpilo do aliancie 12. marca 1999 spoločne s Českom a Maďarskom. Komorowski dnes pri tejto príležitosti navštívil leteckú základňu Lask v strednom Poľsku, na ktorej je dislokovaná poľská letka viacúčelových stíhačiek F-16. Pôsobí tam aj desaťčlenná skupina amerických vojenských pilotov, ktorá tvorí podporný tím pre rotujúce misie pilotov a lietadiel z USA. 

Na žiadosť Varšavy, predloženej po obsadení ukrajinského Krymu ruskými vojskami, priletí tento týždeň do Poľska za účelom spoločného cvičenia 12 amerických stíhačiek typu F-16 a 300 príslušníkov amerického letectva.

Americká armáda v súvislosti s krízou na Ukrajine posilnila vojenskú prítomnosť aj v pobaltských republikách. Už minulý týždeň priletelo do Litvy šesť amerických stíhačiek typu F-15 a dva tankovacie stroje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu