Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Nové fakty o teroristickej hrozbe našim športovcom v Soči: Vieme, kto je za tým!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sita, int)

BRATISLAVA/MOSKVA - Kto nás desí planými hrozbami? Viaceré americké i európske olympijské výbory vrátane slovenského v stredu dostali e-mail, v ktorom anonym hrozil teroristickými útokmi na tímy športovcov na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Na verejnosť teraz prenikli šokujúce informácie o možnom odosielateľovi, ktorý štyrmi hrozivými vetami v liste rozvíril diskusie o tom, či je Rusko skutočne pripravené na teroristickú hrozbu.

Výhražný e-mail rozoslaný na viaceré národné olympijské výbory ešte viac rozšíril obavy o bezpečnosť počas zimných olympijských hier, ktoré sa budúci mesiac odohrajú v Soči. Medzinárodný olympijský výbor sa však vyjadril, že tento list nemožno považovať za dôveryhodný. "Som veľmi rád, že môžem všetkých informovať o tom, že Medzinárodný olympijský výbor aj Organizačný výbor olympijských hier Soči po analýze listu označil túto hrozbu za nereálnu," uviedol pre Reuters riaditeľ MOB pre medzinárodné vzťahy Zsigmond Nagy.

Prijatie podozrivej zásielky potvrdil aj šéf amerického olympijského výboru Scott Blackmun, ktorý ju okamžite odovzdal do rúk bezpečnostných úradníkov. "Bezpečnosť  amerického tímu je našou najvyššou prioritou," cituje šéfa výboru Los Angeles Times. Čo sa týka európskych krajín, hrozba podľa doterajších informácií dorazila do Slovenska, Británie, Nemecka, Talianska a Slovinska.

Úradníci z Medzinárodného olympijského výboru už dokonca prezradili aj informácie o odosielateľovi výhražného listu. Podľa nich ide o osobu, ktorá už v minulosti podobné falošné hrozby zasielala a vždy prichádzali z oblasti mimo Ruska. "Je to falošný e-mail od odosielateľa v Izraeli, ktorý rozosielal podobné hrozby už niekoľko rokov," povedal pre APA Wolfgang Eichler, hovorca rakúskeho olympijského výboru.

Aj napriek uisteniu, že posledná hrozba bola falošná, napätie a strach z toho, že by sa obľúbené zimné olympijské hry mohli stať terčom útoku islamských povstalcov, neustále rastú. Rusko sa obáva samovražedných útokov, podobných dvom decembrovým atentátom vo Volgograde. Pri nich prišlo o život 34 ľudí a viac ako sto utrpelo zranenia. Ruské úrady preto v predstihu pred olympiádou v oblasti zaviedli prísne bezpečnostné oparenia.

Dejisko zimných hier leží neďaleko Kaukazu, ktorý sa dlhodobo stretáva s násilnými akciami náboženských extrémistov usilujúcich sa o vytvorenie ortodoxného islamského štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu