Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Babyboxy sa v Čechách osvedčili: Zachránili život už stovke bábätkám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vo východočeských Pardubiciach našli dnes ráno v babyboxe novonarodené dievčatko. Celkovo už babyboxy za osem rokov fungovania v ČR zachránili 100 detí, informoval Český rozhlas.

Na území Česka celkovo funguje 59 takýchto zariadení: prvé uviedli do prevádzky v roku 2005 v pražskom Hloubětíně. Miernu prevahu medzi odloženými deťmi majú dievčatá. 

Odloženie dieťaťa do špeciálneho inkubátora je anonymné a legálne a matke za to nehrozí nijaký trestný postih. Po uložení dieťaťa privolá signalizácia odborný personál a novorodenec sa dostane do rúk lekára v priebehu 50 sekúnd. 

Zakladateľ babyboxov v ČR, novinár a spisovateľ Ludvík Hess, podľa vlastných slov nikdy nepredpokladal, že počet odložených detí dosiahne číslo 100. 

"To presahuje všetky moje rozumové a citové možnosti. Sto detí odložených v babyboxe je, myslím, to najsmutnejšie, čo mohlo postretnúť mňa, túto spoločnosť a tento štát," vyhlásil Hess. 

Podľa odporcov majú babyboxy nepriaznivý vplyv na správanie matiek, ktoré v nich vidia ľahkú možnosť, ako sa zbaviť nechceného dieťaťa. Kritici poukazujú aj na problémy s identitou odložených detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu