Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Antrax na maďarskej ovčej farme vyvolal poplach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarské úrady už prijali všetky potrebné opatrenia na boj proti šíreniu infekcie slezinovej sneti nazývanej antrax, ktorá sa vyskytla na ovčej farme v maďarskej obci Jaszladany. V pondelok o tom informovalo maďarské ministerstvo poľnohospodárstva s tým, že žiaden človek nebol nakazený.

Ako povedal štátny tajomník ministerstva Endre Kardevan, zdroj infekcie sa podarilo identifikovať a dobytok na farme dali do karantény. Uskutočnili tiež potrebnú dezinfekciu a všetky ovce plánujú zaočkovať. Choroba sa vyskytla na farme z 210 zvieratami. Na antrax, ktorý je veľmi nebezpečný aj pre ľudí, minulý týždeň uhynula jedna ovca, čo vyvolalo poplach.

Slezinová sneť je bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým kopytníky. Úzkym kontaktom s chorými zvieratami alebo zaobchádzaním s infikovanými zvieracími produktmi môžu pôvodcovia ochorenia prejsť na človeka. Pre človeka je antraxová infekcia životu nebezpečná, vyžaduje okamžité liečenie antibiotikami. Antrax možno použiť ako biologickú zbraň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu