Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Švédi sa nekašlú: Pre šikanovanie zatvorili prestížnu školu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠTOKHOLM - Švédsko kvôli rozšíreniu šikanovania až na pol roka uzavrelo jednu zo svojich elitných internátnych škôl. Rozhodnutie podľa agentúry AP prišlo potom, čo pri iniciačných rituáloch starší chlapci vypaľovali železom znamenie na chrbát mladších žiakov. Jedného z nich potom museli hospitalizovať.

Prestížnu školu Lundsbergs v dedine Storfors školská inšpekcia nechala uzavrieť po opakovaných šokujúcich prípadoch šikanovania. Chod školy má byť obnovený až po tom, čo bude jej vedenie schopné zaručiť bezpečnosť chlapcov a dievčat.

Školu, ktorá bola založená v roku 1896, navštevuje zhruba 200 žiakov od 13 do 18 rokov. Medzi jej absolventov patrí rad známych politikov, podnikateľov aj členov kráľovskej rodiny. Z nich tu naposledy v roku 1999 maturoval princ Carl Philip.

Rozhodnutie dočasne školu uzavrieť nasledovalo po víkendovom incidente, pri ktorom deväť starších chlapcov popálilo rozžeraveným železom dvoch mladších žiakov so zaviazanými očami v rámci uvedenia do nového semestra. Jeden z chlapcov skončil v nemocnici.

Švédska školská inšpekcia dostávala hlásenia o šikanovaní na škole aj skôr. Okrem násilných iniciačných rituálov išlo o prípady, keď boli mladší žiaci nútení slúžiť tým starším.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu