Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Útok na Sýriu začne zrejme do desiatich dní: Čoho sa boja USA a čím zaútočia?!

Americká stíhačka F-16 Fighting Falcon Zobraziť galériu (2)
Americká stíhačka F-16 Fighting Falcon (Zdroj: US Air Force)

BRATISLAVA/LONDÝN - Americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron a Francúzsky prezident Francois Hollande sa cez víkend dohadovali na radikálnom riešení situácií v Sýrií. Po údajnom chemickom útoku diktátora Baššara al-Asada je na stole možnosť vojenského zásahu proti jeho režimu.

Podľa informácií britského denníka Daily Mail absolvoval tamojší premiér David Cameron štyridsaťminútový telefonát s prezidentom USA Obamom. Obaja politici by v priebehu nasledujúcich dvoch dní mali dotiahnuť detaily plánovanej vojenskej intervencie v Sýrií. Ku tvoriacej sa koalícií sa už pridalo aj Francúzsko a Turecko. Reagujú tak na údajný chemický útok jednotiek diktátora Bašara Asada, ktorý mal za sebou zanechať okolo 1.300 obetí.

"V 21. storočí nemôžeme pripustiť, aby niekto beztrestne používal chemické zbrane, zabíjal nimi ľudí a ostal bez následkov," uviedol britský minister zahraničných vecí William Hague. Podľa Daily Mail by sa útok na Sýriu mohol začať do desiatich dní.

"Zrejme pôjde o raketový útok, keďže lietadlá by mohli naraziť na silné prostriedky protivzdušnej obrany, ktoré Sýrií dodáva Rusko," tvrdí Daily Mail. Pravdepodobne na Sýriu poletia rakety typu Tomahawk, ktoré odpália ponorky v Stredozemnom mori.

Britský premiér prerušil dovolenku, USA zvažujú všetky možnosti

Britský premiér David Cameron prerušil svoju dovolenku a bude predsedať Národnej bezpečnostnej rade, ktorá bude rokovať o reakcii Británie na údajný útok chemickými zbraňami v Sýrii, citovala dnes vládny zdroj agentúra Reuters.

"Vrátil sa, vzhľadom na všeobecnú situáciu v Sýrii.... a aby tu bol počas diskusie o všetkých možných variantoch," uviedol zdroj pre Reuters.

Americký minister obrany Chuck Hagel dnes povedal, že Spojené štáty by pristúpili k akcii voči Sýrii iba v súlade s medzinárodným spoločenstvom a s právnym zdôvodnením, v reakcii na údajné útoky chemickými zbraňami v Damasku. Hagel sa vyjadril počas návštevy Indonézie a odmietol uviesť, aké vojenské možnosti Biely dom zvažuje a či je, podľa jeho názoru, vojenská reakcia USA pravdepodobná.

"USA zvažujú všetky možnosti v súvislosti so situáciou v Sýrii. Spolupracujeme s našimi spojencami a medzinárodným spoločenstvom," vyhlásil na tlačovej konferencii v Jakarte.

"Analyzujeme spravodajské informácie. A dostaneme sa k faktom. A ak dôjde k akejkoľvek akcii, bude to spoločne s medzinárodným spoločenstvom a v rámci právneho zdôvodnenia," citovala ho agentúra Reuters.

Na vozidlo chemických inšpektorov OSN zaútočili ozbrojenci

Neznámi ostreľovači spustili paľbu na vozidlo, ktoré používajú medzinárodní inšpektori chemických zbraní, keď sa títo pokúšali prísť na miesto údajného útoku jedovatým plynom. Informoval o tom hovorca Organizácie Spojených národov. K incidentu došlo v pondelok v Damasku, pričom auto v dôsledku neho ostalo ťažko poškodené.

"Prvé vozidlo inšpekčného tímu chemických zbraní sa dostalo pod niekoľkonásobnú úmyselnú streľbu neznámych ozbrojencov v oblasti nárazníkovej zóny," uviedol hovorca a dodal, že vozidlo už nie je pojazdné, a preto dostali náhradné.

Nemecko podporí zásah proti Sýrii, ak sa potvrdí použitie chemických zbraní

Nemecká vláda dnes prvý raz naznačila, že by podporila medzinárodný vojenský zásah proti Sýrii, ak sa ukáže, že prezident Bašár Asad použil proti svojim odporcom chemické zbrane. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert povedal, že ak inšpektori OSN potvrdia použitie chemických zbraní, "treba to potrestať."

Seibert uviedol, že nemecká vláda je presvedčená o "veľmi vysokej pravdepodobnosti útoku otravným plynom." Ďalej dodal, že nebude špekulovať o tom, aký druh zásahu bude nutný, nevylúčil však ani použitie sily.

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle dnes vo svojom dnešnom vyhlásení uviedol, že ak sa útok chemickými zbraňami potvrdí, "Nemecko bude medzi tými krajinami, ktoré budú uvažovať o adekvátnych odvetných opatreniach." Kancelárka Merkelová ešte v sobotu vyzývala na politické riešenie sýrskeho konfliktu.

Dôkazy už nenájdu

Sýrsky režim dnes do krajiny vpustil inšpektorov OSN, ktorí majú preveriť správy o útoku chemickými zbraňami. Washington i Londýn však Asadov ústupok považujú za nedôveryhodný. Útok sa totiž stal zhruba pred týždňom a celá oblasť je odvtedy pod intenzívnou paľbou, ktorá zrejme pochovala akékoľvek dôkazy.

Sýrsky prezident Baššár al-Asad označuje obvinenia Západu z použitia chemických zbraní proti vlastnému obyvateľstvu za "urážku zdravého rozumu" a varuje Spojené štáty pred prípadnou intervenciou v krajine. V obsiahlom rozhovore, ktorý v pondelok zverejnil ruský denník Izvestija, týmto spôsobom reaguje na rozruch vyvolaný udalosťami z 21. augusta, keď podľa sýrskych protivládnych aktivistov pri Damasku zahynuli stovky ľudí pri chemickom útoku. Al-Asad poukazuje na postup Washingtonu, ktorý podľa neho útok pripísal vládnemu režimu ešte pred tým, ako sa o dôkazy začal zaujímať.

Bez požehnania OSN

Ak sa krajiny odhodlajú na útok, zrejme tak budú musieť urobiť bez požehnania Bezpečnostnej rady OSN. V tej totiž sedí Rusko, ktoré má právo veta a je spojencom Asadovho režimu. Ani od Číny sa nedá očakávať, že by stála po boku Spojených štátov a Spojeného kráľovstva.

Čím môžu napadnúť Sýriu?

Podľa denníka Daily Mail by USA a Británia mohli použiť nasledovnú techniku.

USA:

 - Štyri americké bojové lode v Stredozemnom mori, vyzbrojené strelami Tomahawk

- Americká základňa v Jordánsku, vyzbrojená lietadlami F-16 a raketami Patriot. (Americkú vojenskú prítomnosť si vyžiadala Jordánska vláda, v obavách zo situácie v Sýrií)

Spojené kráľovstvo

- Jedna atómová ponorka triedy Trafalgar, vyzbrojená raketami Tomahawk.

- Viacúčelová bojové lietadlá Tornado GR4, vyzbrojené raketami Storm Shadow. Mohli by vzlietnuť zo základne Cypru, alebo z Norfolku v Anglicku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu