Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Zeman sa pochválil: Málokto mi veril, že Rusnok je jedinou cestou k voľbám v ČR

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa dnes stručne vyjadril k tomu, že v Poslaneckej snemovni vznikla po odmietnutí vlády Jiřího Rusnoka a po rozpade stojednotkovej koalície dohoda na predčasných voľbách. Prezident poznamenal, že mu málokto veril, keď povedal, že vláda odborníkov je jedinou cestou k voľbám.

Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz. "Jediná cesta, ako vyvolať v Českej republike predčasné voľby, je práve vymenovanie vlády odborníkov... týmto mojim slovám z 25. júna vtedy málokto veril," napísal Zeman na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

Prezident v júnových Hovoroch z Lánov v Českom rozhlase pripustil variant, že by kabinet zložený z odborníkov vládol len do predčasných volieb. "Aj tá vláda úradníkov či odborníkov tu môže byť ako náhrada vlády v demisii súčasnej koalície len do predčasných volieb. Táto kombinácia sa vôbec nedá vylúčiť," povedal Zeman v rozhlase.

Na druhej strane sa však Zeman v tom čase netajil, že by bol rád, keby Rusnok vládol až do riadnych volieb na jar 2014. "Samozrejme, že by som si to želal, pretože snemovňa je rozpoltená približne pol na pol. Krehká stojednotková väčšina (strán ODS, TOP 09, LIDEM) sa môže kedykoľvek zrútiť. A o približnej vyváženosti Poslaneckej snemovne svedčí aj to, že dvaja poslanci sú už vo väzení - z toho jeden ľavicový a druhý pravicový," povedal Zeman v júli českému denníku Právo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu