Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Na Slovensko sa dovalili búrky z Česka: Padali stromy, zasiahnutí diváci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Českú republiku zasiahlo v nedeľu popoludní mimoriadne vytrvalé búrkové pásmo, sprevádzané prívalovým dažďom a silným vetrom, ktorý vyvracal stromy a poškodzoval elektrické vedenia a strechy domov. Oznámil to server iDNES.cz.

Po nočných búrkach je dnes bez elektrického prúdu takmer 10.000 českých domácností. Najviac porúch na zariadeniach vysokého napätia je v Stredočeskom a Pardubickom kraji, kde bol vyhlásený kalamitný stav. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Na divákov na futbale spadol kus stromu
Zobraziť galériu (3)
Na divákov na futbale spadol kus stromu  (Zdroj: MP Brno)

  V stredných Čechách zaznamenali 30 porúch zariadení vysokého napätia, vo východných Čechách 36 a v západných Čechách deväť. "Pre Stredočeský a Pardubický kraj bol preto vyhlásený kalamitný stav," uviedol hovorca energetickej spoločnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Hovorca si netrúfol odhadnúť, kedy budú poruchy odstránené. Dúfa však, že to bude v priebehu niekoľkých hodín. V okrese Domažlice v dôsledku prudkého vetra spadlo malé ultraľahké lietadlo. Jeho piloti prežili nehodu len s ľahšími zraneniami.

Odlomený konár, ktorý dopadol na futbalovú tribúnu v Brne, zranil počas zápasu štyroch fanúšikov miestnej Zbrojovky, dve mladé ženy a deti. Jedna zo žien utrpela vážne zranenie hlavy.

Na divákov na futbale spadol kus stromu
Zobraziť galériu (3)
Na divákov na futbale spadol kus stromu  (Zdroj: MP Brno)

Najväčšie škody búrky spôsobili v Plzenskom kraji na juhozápade ČR a smerom na východ krajiny postupne slabli. Hasiči absolvovali po celej republike vyše 2000 výjazdov. Väčšinou odstraňovali spadnuté stromy a konáre, ktoré na mnohých miestach pretrhli elektrické vedenie.

Problémy nastali aj v leteckej a železničnej doprave. Pražské letisko muselo nakrátko úplne uzavrieť pristávacie dráhy a presmerovať viacero letov. české železnice hlásili úplnú uzávierku alebo obmedzenie dopravy na zhruba 20 tratiach. Komplikácie nastali počas dňa aj na niektorých električkových linkách v Prahe.  

Veterná smršť strhávala v Trenčíne konáre, niekde aj stromy

Plné ruky práce mali v noci policajti a hasiči vo viacerých okresoch Trenčianskeho kraja, ktorými sa počas búrky prehnal silný vietor a strhával konáre, niekde aj celé stromy. Husto pršať začalo po 21:30, vietor robil najviac problémov v Trenčianskom, Bánoveckom a Novomestskom okrese. Policajti museli na viacerých miestach usmerňovať dopravu, kým hasiči konáre odpratali. „Popadanými konármi nebol poškodený majetok, ani nedošlo k ublíženiu na zdraví,“ informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Policajti riadili dopravu na ceste 1. triedy v Mníchovej Lehote, kde boli napadané konáre. Za Trenčínom dokonca vietor vyvalil telekomunikačný stĺp. Pri Kostolnej visel strom nad cestou. Padnutý strom bol aj za Jerichom v okrese Bánovce nad Bebravou.

Policajti pomáhali aj v Novom Meste nad Váhom za kruhovým objazdom v smere na Starú Turú, kde boli tiež napadané konáre. V Svinnej spadol stĺp obecného rozhlasu. Pod diaľničným mostom v smere Trenčín – Nové Mesto nad Váhom bolo napadané množstvo konárov. Podobne to vyzeralo aj pri Tuchyni-Pruskom v Iľavskom okrese, Opatovej, Adamovských Kochanovciach v smere na Nové Mesto nad Váhom a na starej ceste za Melčicami.

Hasiči Trenčianskeho kraja mali pre veternú smršť 43 zásahov, informoval hovorca KR HaZZ Marián Petrík. Hasiči z Trenčína a Dubnice mali 13 takých výjazdov, z Bánoviec nad Bebravou päť zásahov, z Partizánskeho šesť zásahov, z Púchova šesť zásahov a prievidzskí a handlovskí hasiči boli na štyroch takýchto výjazdoch. „Odstraňovali napadané konáre a stromy z komunikácií a elektrických vedení,“ dodal Petrík.

Búrka a nárazový vietor zhadzovali v Nitre stromy

Búrka a nárazový vietor si v nedeľu v Nitrianskom kraji vyžiadali 18 zásahov hasičov. Problémy spôsobovali najmä popadané stromy na cesty. Ako informoval krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky, hasiči z Nitry odstraňovali popadané stromy v obciach Krvavé Šenky, Hruboňovo, Cabaj – Čápor a Zbehy. V Čakajovciach ich privolali k strhnutým drôtom elektrického vedenia. Príslušníci zo Šale odstraňovali spadnutý strom z cesty v Močenku.

Najviac výjazdov mali topoľčianski hasiči, ktorí zasahovali v meste Topoľčany, v obciach Chrabrany, Veľké Dvorany, Tvrdomestice, Bojná, Prašice, Horné Chlebany a Bošany. „V jednom prípade išlo o strhnuté elektrické vedenie na Krušovskej ulici v Topoľčanoch, v ostatných o odstraňovanie popadaných stromov na vozovky,“ povedal Pánsky.

Novozámockí hasiči odstraňovali spadnuté stromy z Podzámskej ulice v Nových Zámkoch a v obci Zemné. Príslušníci zo stanice v Šuranoch zasahovali v meste na Nitrianskej ulici, kde takisto odstraňovali spadnutý strom z vozovky. V okresoch Komárno, Levice a Zlaté Moravce hasiči v súvislosti so silným vetrom a búrkou výjazdy nemali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu