Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Česko bičuje silná búrka: Prichádza až zo Švajčiarska, padajú krúpy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA – Počas dnešného popoludnia postupovala cez územie Česka z Bavorska rozsiahla búrka, ktorá so sebou prináša silný dážď, vietor a nemožno vylúčiť ani krupobitie. Búrka je zvláštna tým, že sa vynorila už ráno vo Švajčiarsku a zrejme prejde celou republikou až do Poľska.

Búrka spôsobila problémy na železnici na západe Čiech.  Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz. Kvôli búrke vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu pre vysoký stupeň nebezpečenstva pre Plzenský a Juhočeský kraj od 16.00 h. "Cez Český les a Šumavu postupuje na severovýchod pásmo silných búrok, ktoré zasiahne Plzenský kraj a severozápadnú časť Juhočeského, neskôr aj Stredočeský kraj," uviedla dnes okolo 16.15 meteorologička Milena Ferebauerová.

Jeden z čitateľov iDNES.cz niekoľko minút pred 17.00 h informoval, že búrka práve dorazila do západočeskej metropoly Plzeň. Mesto zasiahol dážď, krúpy, tma, silný vietor, napísal čitateľ. Od 16.30 h sa začali problémy na železnici. České dráhy na svojom webe hlásili, že stoja vlaky na niektorých tratiach kvôli prekážkam. Tie majú byť odstránené do 18.30 h.

Nočné búrky, zo soboty nadnes, narobili problémy na trati medzi Prahou a stredočeským mestom Beroun, kde jazdia vlaky medzi Dobřichovicami a Řevnicami len po jednej koľaji. Problémy by mali byť odstránené v pondelok. Po búrkach sa môžu vyskytovať prívalové zrážky s úhrnmi okolo 45 milimetrov, krúpy a nárazy vetra s rýchlosťou približne 25 metrov za sekundu (90 kilometrov za hodinu).

"Tá búrka existuje už od rána, keď bola nad Švajčiarskom, a má neobyčajne dlhú životnosť," uviedol meteorológ ČHMÚ Petr Dvořák. Podľa neho takmer určite postúpi až nad Poľsko. Ľudia by mali pred búrkou zaistiť napríklad záhradný nábytok a dávať pozor, pretože hrozí nebezpečenstvo úrazu kvôli predmetom uvoľneným vetrom, odlomeným vetvám alebo zásahu bleskom.

Posledné hromy a blesky by sa mali objaviť na východe Česka v noci z nedele na pondelok, uviedol web iDNES.cz. V Čechách sa síce mierne ochladí, ale v prvej polovici pracovného týždňa sa teploty znovu zvýšia až na 35 stupňov Celzia. Na Morave a v Sliezsku bude ochladenie slabšie - ČHMÚ preto v Olomouckom, Juhomoravskom, Zlínskom a Moravskosliezskom kraji varuje pred vysokými teplotami a možnými požiarmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu