Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Snowdenove ďalšie informácie by sa pre USA mohli stať nočnou morou

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Novinár Glenn Greenwald, ktorý na základe podkladov Edwarda Snowdena ako prvý zverejnil uniknutý tajný dokument o sledovacom programe USA, tvrdí, že Snowden - bývalý technik amerického Úradu národnej bezpečnosti (NSA) - disponuje takými informáciami, ktoré v prípade, že by vyšli najavo, by sa pre americkú vládu mohli stať jej "najťažšou nočnou morou".

Dnes o tom informovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti.V rozhovore, ktorý Greenwald, novinár z amerického vydania britského denníka Guardian, poskytol v sobotu počas návštevy Ria de Janeiro argentínskemu denníku La Nación, hovorí, že Snowden má v rozličných častiach sveta uložené omnoho "škodlivejšie" informácie.

"Snowden má dostatok informácií na to, aby v jedinom okamihu spôsobil väčšie škody než kedykoľvek spôsobila akákoľvek iná osoba," citovala Greenwalda agentúra Reuters.

"Americká vláda by sa mala dennodenne modliť na kolenách, aby sa Snowdenovi nič nestalo, lebo ak sa mu niečo stane, všetky informácie budú odhalené a to by mohla byť jej najhoršia nočná mora," povedal Greenwald.

Snowden, po ktorom pátra Washington na základe obvinenia zo špionáže a krádeže osobného vlastníctva, keďže vďaka nemu unikli podrobnosti o tajných štátnych sledovacích programoch, sa od svojho príletu z Hongkongu 23. júna skrýva v tranzitnom priestore moskovského letiska Šeremeťjevo.

V rozhovore, ktorý viedol v piatok na letisku s približne desiatkou popredných ruských právnikov a ľudskoprávnych aktivistov, Snowden oznámil svoje plány, že požiada v Rusku o dočasný azyl: v nádeji, že sa mu tak v konečnom dôsledku podarí zorganizovať bezpečný odchod do Latinskej Ameriky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu