Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rasistické nepokoje v Čechách: Extrémisti pochodovali na sídlisko s Rómami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Slzotvorný plyn musela dnes polícia použiť pri zásahu v Českých Budějoviciach, kde rádovo stovky extrémistov protestovali proti opakovaným problémom v spolunažívaní s príslušníkmi rómskej komunity na sídlisku Máj.

Už na vopred ohlásenej demonštrácii sa ozývali i rasistické heslá, časť jej účastníkov sa však následne vydala práve na spomínané sídlisko, kde hrozili zrážky s miestnymi Rómami. Zásah polície bol nevyhnutný, aby sa zabránilo priamemu kontaktu oboch strán. Nezaobišiel sa však podľa informácií českých elektronických médií bez hádzania kameňov, fľašiek a dymovníc na ochrancov poriadku. Došlo aj k prevracaniu kontajnerov a zdemolovaniu najmenej jedného vozidla.

Ako informoval internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na policajnú hovorkyňu Lenku Holickú, cieľom poriadkových síl je udržať obe skupiny v dostatočnej vzdialenosti od seba. Rómovia už pred vypuknutím zrážok poslali vraj domov ženy a deti, zrejme z obáv pred nepokojmi.

Niekoľko osôb polícia zadržala. Najmenej jeden z ochrancov poriadku utrpel zranenia. Eskaláciu napätia v meste a na spomínanom sídlisku vyvolal nedávny konflikt, do ktorého sa po deťoch zapojili aj ich matky a ďalší občania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu