Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragická explózia Boeingu 747 vraj nebola nehoda: Zostrelili ho teroristi raketou?!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

NEW YORK - Pri nehode Boeingu 747 v júli 1996 zahynulo všetkých 230 osôb na palube. TWA Flight 800 havaroval len niekoľko minút po tom, čo vzlietol z newyorského letiska JFK a mieril do Ríma s plánovaným medzipristátím v Paríži. Tam sa už však cestujúci ani posádka nedostali. Stroj vo vzduchu explodoval a zrútil sa pri Long Islande. Bývalí vyšetrovatelia po rokoch žiadajú, aby bolo skúmanie prípadu obnovené kvôli novým informáciám.

Snahy o znovuotvorenie vyšetrovania idú ruka v ruke s dokumentárnym filmom, ktorý má mať premiéru budúci mesiac. Ten ponúka svedectvá bývalých vyšetrovateľov, ktorí vzbudzujú pochybnosti o záveroch Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTBS), že explózia bola spôsobená vznietením pár v palivovej nádrži, ktoré mali vzbĺknuť zo skratu elektrického vedenia. Oni však znovu preskúmali výstupy z radarov spolu s novými dôkazmi, ktoré neboli k dispozícii pri úradných vyšetrovaniach, a tvrdia, že všetko mohlo byť aj inak.

Tragická explózia Boeingu 747
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Jedným z tých, ktorí si myslia, že išlo o "vonkajší výbuch", je aj fyzik a spoluzakladateľ skupiny Flight 800 Independent Researchers Organisation, ktorá spochybňuje oficiálne vyšetrovanie pracovníkov úradu trvajúce až štyri roky. Napriek tomu, že v dokumente neodznejú žiadne konkrétne obvinenia a príčiny explózie, poukazujú v ňom na skutočnosť, že by mohlo ísť aj o teroristický čin a raketový útok.

Tragická explózia Boeingu 747
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) sa však už zaoberoval aj touto možnosť a tvrdí, že nič nenasvedčuje tomu, že by v havárii mohli mať prsty teroristi. Či bude vyšetrovanie znovu otvorené, nie je jasné. V prípade však, že budú nové dôkazy relevantné, úrad takúto možnosť nevylúčil. Paradoxne s tým však nesúhlasia niektorí pozostalí, ktorí už majú dosť jatrenia rán. Informoval portál news.com.au.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu