Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prelomoví Nóri: Povinná vojenská služba pre ženy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

OSLO - Nórsko sa stane prvou krajinou v Európe, ktorá aj v čase mieru zavedie povinnú vojenskú službu pre ženy. Podľa návrhu nórskeho ministerstva obrany by mali ženy narukovať na jednoročnú vojenskú službu od roku 2015.

Vládnemu návrhu v piatok vyjadrila podporu väčšina parlamentných strán okrem menšej Kresťansko-ľudovej strany. Termín hlasovania v parlamente ešte nebol stanovený, schválenie by však malo byť len formalitou. "Nórsko sa stane prvou európskou krajinou, ktorá bude povolávať v mierových časoch aj ženy," povedal hovorca ministerstva obrany Lars Gjemble.

Väčšina krajín Európy pritom ide opačnou cestou smerom k profesionalizácii armády. Nórska vláda však tvrdí, že zavedenie povinnej vojenskej služby bez rozdielu pohlaví je dôležitým krokom smerom k ich plnej rovnoprávnosti. Nórska armáda povoláva ročne asi 10 000 mužov z celkového počtu 60 000 možných regrútov. Ženy majú v Nórsku právo vstúpiť do armády od roku 1976, pričom v súčasnosti tvoria asi 10 percent regrútov. Ministerstvo obrany si dalo za cieľ, že do roku 2020 bude podiel žien v armáde predstavovať aspoň 20 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu