Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

OSN: V Sýrii mohli byť použité chemické zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Existujú dôvody veriť, že v Sýrii bolo použité obmedzené množstvo chemikálií pri minimálne štyroch útokoch. Potrebných je však viacej dôkazov. Vyplýva to zo správy vyšetrovacej komisie OSN, o ktorej dnes informovala agentúra AP.

Podľa vyšetrovacej komisie OSN je potrebných viacej dôkazov, aby sa určil presný druh chemických látok a to, kto ich použil, teda či povstalci alebo vládne sily. K záverom, ako uvádza správa, je možné dospieť len po odobratí vzoriek z tiel obetí alebo z miest, kde sa mali takéto útoky odohrať. OSN preto žiada Damask, aby expertom umožnil vstup do krajiny.

Správa vyšetrovacej komisie OSN zároveň obviňuje z vojnových zločinov obe strany konfliktu. Vládne sily a spojenecké milície z mučenia, znásilňovania či miznutia ľudí. Povstalecké skupiny z popráv bez súdu, mučenia, bratia rukojemníkov či drancovania.

V očividnom odkaze európskym krajinám, ktoré uvažujú o vyzbrojení sýrskych povstalcov, varuje, že viac zbraní len zvýši riziko násilia a prinesie viac obetí z radov civilistov, píše AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu