Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Berlusconi vyzval na širokú koalíciu alebo predčasné voľby

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky expremiér Silvio Berlusconi, povzbudený novými prieskumami priaznivými pre jeho stredopravú koalíciu, dnes vyhlásil, že v krajine sa musia rýchlo konať nové voľby, ak nebude stredoľavý tábor súhlasiť so spoločnou vládou. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

V Taliansku vznikla po februárových voľbách patová situácia pri formovaní nového kabinetu, keďže žiadna z hlavných koalícií nemá dostatočnú podporu v oboch parlamentných komorách na to, aby vládla sama.

"Je rozhodujúce okamžite vytvoriť silnú a stabilnú vládu," uviedol Berlusconi na Twitteri. Dodal, že ak bude stredoľavá Demokratická strana (PD) naďalej odmietať jeho výzvu na širokú koaličnú vládu, potom "sa musíme vrátiť do volebných miestností".

Po februárových voľbách sú v talianskom parlamente tri hlavné bloky: stredoľavý pod vedením predsedu PD Piera Luigiho Bersaniho, stredopravý pod vedením Berlusconiho a nové Hnutie piatich hviezd Beppeho Grilla.

Bersani, ktorého koalícia má väčšinu v Poslaneckej snemovni, nie však v Senáte, vylučuje tzv. veľkú koalíciu s Berlusconim, zatiaľ čo Grillo odmieta dohody s "tradičnými" stranami, ktoré obviňuje zo sociálnej a ekonomickej krízy v krajine.

Dnes zverejnené výsledky prieskumu inštitútu SWG ukázali, že Berlusconiho tábor by v súčasnosti získal 31,4 percenta hlasov, o 2,2 percenta viac než v ostatných voľbách. Pred stredoľavou koalíciou teraz vedie o 2,1 percenta. Hnutie piatich hviezd podporilo v prieskume 25,4 percenta respondentov.

Berlusconi zameral svoju stratégiu dvoma smermi. Na jednej strane vyzýva stredoľavý tábor, aby bol "zodpovedný" a vytvoril koalíciu s ním, no zároveň sa zdá, že už odštartoval novú predvolebnú kampaň. V marci jeho stúpenci zaplnili známe námestie Piazza del Popolo v Ríme, kde im prisľúbil "veľké víťazstvo" v nových voľbách. Ďalší míting plánuje 13. apríla v Bari.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu