Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Austrália povedala dosť pedofilným kňazom, začalo sa celoštátne vyšetrovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: willpowerwithin.com)

SYDNEY - Austrália dnes začala celoštátne vyšetrovanie sexuálneho zneužívania detí kňazmi i ďalšími predstaviteľmi úradov, informovala tlačová agentúra DPA. Kráľovská komisia vznikla ako reakcia na obvinenia zo strany polície, že katolícka cirkev skrývala dôkazy a prekladala pedofilných kňazov, aby zabránila ich stíhaniu. Komisia má právo zhabať dokumenty.

Nedávno zverejnené obvinenia o sexuálnom zneužívaní detí sú srdcervúce, povedala austrálska premiérka Julia Gillardová v novembri, keď nariadila vyšetrovanie. Gillardová zdôraznila, že sa nebude vyšetrovať len v cirkvi, ale na všetkých inštitúciách - v školách, zariadeniach pre mladých, v športových kluboch, sirotincoch a vládnych úradoch na ochranu detí.

Vyšetrovanie, ktoré vedie sudca Peter McClellan, má v Austrálii podporu oboch politických strán, vládnej i opozičnej. Líder opozičnej Liberálnej strany Tony Abbott povedal, že každé zneužitie sa musí riešiť "energicky, otvorene a transparentne".

McClellan uviedol, že o svojich prípadoch bude chcieť pred komisiou hovoriť pravdepodobne viac ako 5000 ľudí. Komisia začne s vypočutiami v máji. Sudca má predbežnú správu predložiť na budúci rok a záverečnú do konca roka 2015.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu