Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi prekvapujú: Väčšina je za zvýšenie veku, odkedy možno piť alkohol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Proti rozšírenému alkoholizmu v Rusku by chcela väčšina obyvateľov bojovať zvýšením veku, odkedy si je možné kúpiť liehoviny. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v utorok zverejnilo Ruské výskumné centrum pre verejnú mienku (VTsIOM), uviedla v utorok agentúra Ria Novosti.

Za zvýšenie vekovej hranice v súvislosti s konzumáciou a predajom alkoholu zo súčasných 18 na 21 rokov je až 76 percent Rusov. Väčšinou ide o starších ľudí (80 percent), obyvateľov stredne veľkých miest (82 percent) a ľudí s priemerným alebo podpriemerným príjmom (78 percent).

Opatrenie takisto podporuje väčšie množstvo žien ako mužov. Prieskum je súčasťou vládneho projektu Triezve Rusko. Uskutočnili ho 23. a 24. marca na vzorke 1600 obyvateľov 42 ruských regiónov.

Ruský prezident Vladimir Putin v snahe bojovať proti rozšírenému alkoholizmu v krajine 1. januára podpísal zákon, ktorý obmedzuje predaj piva v stánkoch. Jeho predchodca na čele Kremľa a súčasný premiér Dmitrij Medvedev zase v júli 2011 odobril dodatky k zákonom o alkohole, ktorými preklasifikoval pivo na liehovinu.

Rusko má podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jednu najvyšších spotrieb alkoholu na svete. V roku 2011 štúdia WHO ukázala, že každé piate úmrtie medzi ruskými mužmi a šesť percent úmrtí u žien súvisí s nadmernou konzumáciou alkoholu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu