Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež František chce pokračovať v dobrých vzťahoch so Židmi

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

RÍM - Nový pápež František v piatok formálne deklaroval záujem o pokračovanie dobrých vzťahov medzi katolíkmi a Židmi. Dokumentuje to jeho list rímskemu židovskému duchovnému lídrovi Riccardovi di Segnimu, na ktorého sa obrátil iba niekoľko hodín po svojom stredajšom zvolení.

V ňom vyjadril vieru v napredovanie kontaktov so židovskou obcou. Jeho korešpondencia hlave rímskej židovskej obce bola vôbec prvá vec, ktorú po prevzatí úradu urobil. Zo zvolenia argentínskeho kardinála za novú hlavu katolíckej cirkvi aj preto vyjadril radosť predseda Svetového židovského kongresu Ronald Lauder, ktorý označil zvolenie "takého skúseného a otvoreného muža za dôležitý signál svetu". Izraelský prezident Šimon Peres Františka hneď pozval na návštevu "Svätej zeme". Napriek tomu, že s Františkom sa spája aj zrušenie exkomunikácie biskupa, ktorý bol popieračom holokaustu.

V lepšie vzťahy s katolíckou cirkvou dúfa aj Organizácia islamskej spolupráce (OIC). Generálny tajomník Ekmeleddin Ihsanoglu vo štvrtok v blahoprajnom liste novej hlave katolíckej cirkvi poukázal, že OIC "uplynulých osem rokom tvrdo pracovala na propagácii myšlienky historického zmierenia medzi islamom a kresťanstvom.

Bývalého argentínskeho kardinála Maria Bergoglia v stredu zvolili za hlavu katolíckej cirkvi 115 účastníci konkláve, ktorí sa v utorok zhromaždili vo vatikánskej Sixtínskej kaplnke. Ide pritom o prvého pápeža pochádzajúceho z Latinskej Ameriky, prvého jezuitského pápeža, prvého neeurópskeho pápeža za posledných 1 300 rokov a tiež prvého pápeža, ktorý si zvolil meno František.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu