Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prezident Klaus: Priama voľba je populistický nezmysel!

Václav Klaus
Václav Klaus

PRAHA - Odstupujúci český prezident Václav Klaus sa napriek predošlej kritike zúčastní na prvom kole priamej voľby hlavy ČR. Spravodajskému portálu Lidovky.cz to potvrdil jeho hovorca Radim Ochvat. Klaus pritom v minulosti priamu voľbu prezidenta označil za "populistický nezmysel".

"Je mylná predstava, že toho prezidenta budú voliť voliči," povedal v rozhovore pre denník Právo. "Prezidenta nám vyberú médiá a voliči ho potom schvália," myslí si. Veľké politické strany si podľa neho týmto krokom dali "gól do vlastnej brány". "Teraz si to uvedomili," vyhlásil a dodal, že v tejto súvislosti má "obavy o demokraciu" v Českej republike.

Klaus síce nepovedal, koho bude voliť v prvom kole, v tom druhom však podľa vlastných slov dá hlas bývalému premiérovi Milošovi Zemanovi. Ten je spolu s ďalším expremiérom Janom Fischerom podľa posledných prieskumov verejnej mienky hlavným favoritom voľby. Okrem nich kandiduje ďalších 7 osobností vrátane "potetovaného" umelca Vladimíra Franza, herečky Táni Fischerovej alebo kniežaťa Karla Schwarzenberga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu