Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Čile ukončilo pátranie po troch Európanoch stratených na sopke Villarica

Pátrací tím
Pátrací tím (Zdroj: SITA)

SANTIAGO - Čile ukončilo v piatok pátranie po troch európskych troch, ktorí sa stratili na jednej z najaktívnejších sopiek tejto juhoamerickej krajiny. Čílske úrady sa rozhodli po deväťdňovom pátraní, do ktorého sa zapojilo vyše 500 ľudí, informovala dnes agentúra AP.

Počas takmer celého trvania pátraciu akciu maril silný vietor, dážď a hmla, pre ktoré nemohli väčšinu času lietať dva záchranné vrtuľníky využívajúce termokamery.
      
"Za deväť dní, čo sme pátrali, sme našli len minimálne stopy, ktoré však nemôžeme priamo pripísať činnosti týchto ľudí," uviedla regionálna riaditeľka čílskej národnej záchrannej služby Janet Medranová podľa AP.
      
Nezvestnými od 7. novembra zostávajú: Rus Dmitrij Sivenkov (32), Francúz Gillhem Bellon (25) a Talian Luca Ogliengo (25). Pokúšali sa vystúpiť na 2360 metrov vysokú andskú sopku Quetrupillán v strednej časti Čile.
      
Stopy po trojici mužov pravdepodobne zahladila vrstva nového snehu. Turisti boli vybavení len na jednodňový výstup a na náhle ochladenie neboli dostatočne pripravení.
      
Ako upozornila agentúra AP, miestni obyvatelia si spomínajú na prípad, keď japonského turistu, zavaleného lavínou, našli až v lete, keď sa v horách roztopil sneh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu