Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Talianski odborníci na katastrofy dali výpoveď: Súdy im znemožňujú prácu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

RÍM - Štyria hlavní vládni odborníci na katastrofy v Taliansku dali výpoveď s odôvodnením, že odsúdenie niekoľkých bývalých kolegov za nedostatočné varovanie verejnosti pred smrtiacim zemetrasením z roku 2009 v meste Aquila znamená, že nemôžu riadne vykonávať svoju prácu.

Taliansky súd v pondelok odsúdil sedem bývalých členov talianskeho výboru pre mimoriadne udalosti za zabitie a každému udelil trest šesť rokov väzenia. Išlo o šesť seizmológov a jedného vládneho úradníka.

Prokurátori obvinili obžalovaných z toho, že nesprávne informovali obyvateľov stredotalianskeho mesta Aquila o riziku veľkého zemetrasenia, ku ktorému došlo 6. apríla 2009 po niekoľkých týždňoch slabých záchvevov. Zemetrasenie malo magnitúdu 6,3 a zabilo vyše 300 obyvateľov. Vedci sa vysmiali zo súdneho procesu a vyhlásili, že neexistuje žiaden spoľahlivý a definitívny spôsob na predpovedanie otrasov.

Predseda výboru Luciano Maiani a dvaja ďalší jeho členovia odstúpili dnes. Maiani vyhlásil, že rozhodnutie súdu znemožňuje vykonávať prácu "nerušene, naplno a efektívne".

Výpoveď dal aj vysokopostavený predstaviteľ talianskeho ministerstva civilnej obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu