Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rebeli z ODS vyhlásili vojnu Nečasovi, hľadajú zaňho náhradu

Petr Nečas
Petr Nečas

PRAHA - Českému premiérovi a predsedovi Petrovi Nečasovi v pondelok otvorene vyhlásili boj "rebeli" v radoch jeho Občianskej demokratickej strany (ODS). Označili ho za vinníka volebného neúspechu strany v krajských a senátnych voľbách a dokonca si zaňho už hľadajú náhradu, informoval v noci na dnes spravodajský server iDNES.cz.

Vodca šestice rebelujúcich poslancov ODS Petr Tluchoř v podstate vyzval Nečasa na odchod. "Pod vedením Petra Nečasa sme na polovici preferencií, prehrali sme všetky voľby a sme na tom zle s programom. Najvyššie vedenie ODS musí vyvodiť zodpovednosť. Ak tak neurobí, musí sa vysloviť kongres," vyhlásil v súvislosti s blížiacim sa zjazdom strany.

Skupina poslancov sa dostala do sporu s vládou ohľadom navrhovaného daňového balíčka, v ktorom dôrazne odmieta zvyšovanie daní. Podľa Tluchořa v tejto otázke neustúpia ani o krok a bez zmien nepodporia návrh na schôdzi v Poslaneckej snemovni, ktorá sa začína dnes. Nečas s balíčkom spojil hlasovanie o dôvere: ak by teda neprešiel, jeho vláda by padla.

Nečas má na rokovania už len niekoľko dní, zatiaľ však nič nenaznačuje tomu, že sa s nesúhlasiacimi poslancami dokáže dohodnúť. Tluchoř povedal, že verí vo "víťazstvo zdravého rozumu" a ustúpenie od zvyšovania daní.

Podľa informácií denníka MF DNES rebeli presviedčajú niektoré osobnosti, aby na kandidovali na predsedu OSN proti Nečasovi. Oslovili už ministrov Martina Kubu a Pavla Blažka, obaja to však odmietli. Proti premiérovi sa tak zatiaľ oficiálne nechce nikto postaviť, čo mu nahráva. Čaká sa však na to, či na čele vlády vydrží, dodáva iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu