Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

ONLINE Český krízový štáb zaviedol prohibíciu: Zákaz predaja alkoholu nad 30%!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: screenjunkies.com)

PRAHA/PŘEROV - Prípadov otráv jedovatým metylalkoholom v Česku neustále pribúda. Ďalší pacienti sú hospitalizovaní, stav niektorých z nich je kritický. Doteraz na následky otravy zomrelo 16 ľudí. Kvôli vážnej situácii už zasadol aj krízový štáb.

18:04 Konzumácia pančovaného alkoholu si v ČR vyžiadala ďalšiu obeť. V nemocnici v Přerove dnes popoludní zomrel na následky otravy metylalkoholom 73-ročný muž, ktorého tam hospitalizovali v kritickom stave pred dvoma dňami. Informoval o tom internetový portál iDNES.cz s odvolaním sa na Hanu Szotkovskú, hovorkyňu prevádzkovateľa přerovskej nemocnice, holdingu Agel.

17:21 Na Morave budú musieť vykonať pitvy 150 ľudí spätne. Existuje totiž podozrenie, že zomreli na otravu alkoholom. V jednom prípade sa to už potvrdilo.

17:16 Na tlačovej konferencii nevylúčili členovia krízového štábu, že smrtiaci alkohol pochádza zo zahraničia.

16:27 Vláda s okamžitou platnosťou rozhodla o plošnom zákaze predaja tvrdého alkoholu v stánkoch. Mimoriadne opatrenia platia až do odvolania. Prevádzkovatelia stánkov s občerstvením či iných mobilných prevádzok nesmú rozlievať a predávať liehoviny a tuzemák s obsahom alkoholu vyšším ako 30 percent.

16:22 Až po 72 hodinách od vypití tvrdého alkoholu si môže človek povedať, že metanol v pohári nemal. Ak by tam bol, začal by mať po 8 až 30 hodinách poruchy videnia. Ak súčasne pil aj čistý alkohol, môžu problémy nastať neskôr, najdlhšie ale do 72 hodín. Vyplýva to z odporúčaní toxikologického informačného centra.

15:48 Štatistika o počte obetí metanolu sa každou chvíľou mení. Podľa najnovších informácií jedovatému alkoholu podľahlo už pätnásť ľudí. Pitva potvrdila, že na otravu zomrela aj šesťdesiatjedenročná žena zo Zlína. V byte ju našli mŕtvu v utorok ráno.

15:05 Podľa spoločnosti Drak, ktorá vyrába likéry, si treba pozorne všímať etikety. Rozdiely medzi originálnou a tou falošnou sú zjavné už na prvý pohľad. Líši sa farba a miestami aj tvar písma.

ONLINE Český krízový štáb
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: iDnes.cz/Topky.sk)

14:45 Konateľ likérky Drak Pavol Čaniga sa rozhodol dať milión korún (približne 40 tisíc eur) tomu, kto pomôže chytiť páchateľa otráveného alkoholu. "Rozhodol som sa tak preto, že naši firmu celá záležitosť poškodzuje a stále umierajú ľudia. Verím, že peniaze ľuďom rozviažu jazyk. Vždy to tak je," povedal.

14:20 Moravskoslezská polícia potvrdila ďalších troch mŕtvych po otrave metanolom, u jedného človeka sa čaká na výsledky pitvy. Medzi obeťami pančovaného alkoholu je aj vodič nákladného vozidla, ktorý zomrel na Krnovsku. Počet potvrdených obetí tak stúpol na štrnásť ľudí.

13:57 Kroměřížska likérka Drak znovu odmietla, že by nebezpečný alkohol pochádzal od nej. "Polícia ČR nám potvrdila, že iba v jednom prípade, a to v regióne Příbram sa našli preukázateľné falzifikáty nášho tovaru v balení s etiketou Likerky Drak," povedal zástupca spoločnosti Pavol Čaniga.

13:23 Opavský pacient, ktorý oslepol po vypití alkoholu s obsahom metanolu, pre ČT24 uviedol, že pil okolkovanú hanácku vodku, ktorú si kúpil v bežnom kamennom obchode. Na brífingu po rokovaní krízového štábu Moravskosliezskeho kraja zaznelo, že podľa nepotvrdených informácií by mohol pančovaný alkohol pochádzať z vietnamskej komunity.

12:53 Česká vláda uvažuje o prohibícii. O vyhlásenie stavu núdze, ktorý by umožnil na obmedzenú dobu celoplošne zakázať predaj rozlievaného alkoholu, sa usiluje najmä minister zdravotníctva Leoš Heger.

12:30 Zlínski policajti zadržali majiteľa večierky na sídlisku Jižní Svahy, kde sa predával pančovaný alkohol. Sú na stope aj dodávateľovi, ktorý ho do predajne dodával.

12:11 Policajti v spolupráci s colníkmi, Českou obchodnou inšpekciou a hygienikmi našli na Přerovsku neoznačené fľaše s alkoholom. Neokolkované fľaše našli v Brodku u Přerova a v Oseku nad Bečvou. Colníci v Olomouckom i Zlínskom kraji zaistili 1300 litrov liehovín. Doteraz sa však nepodarilo nájsť zdroj distribúcie.

12:04 Počet obetí podľa posledných správ stúpol na dvanásť. Inšpekcia si je takmer istá, že alkohol niekto mieša.

11:56 Vláda sa dnes kvôli množiacim sa intoxikáciam metylalkoholom rozhodla zriadiť dočasný krízový štáb. Zástupcovia ministrov vnútra, zdravotníctva, poľnohospodárstva, priemyslu a obchodu, riaditeľ Colnej správy a policajný prezident sa zišli ešte dopoludnia, aby kabinetu dali odporúčania k ďalšiemu postupu. Mali by navrhnúť rozsah a typ prevádzok, kde má byť zakázaný predaj tvrdého alkoholu.

10:50 V Zlíne sa objavil ďalší prípad otravy metanolom. Tridsaťpäťročnú ženu priviezli do miestnej nemocnice v stave, kedy sa jej už nedalo pomôcť. Počet otrávených ľudí v Zlíne tak stúpol na osem, stav troch z nich je kritický.

9:30 Úrady hlásia už desiatu obeť. Tú poslednú - muža, našli dnes v Bílovci na Novojičínsku. Po požití nekvalitného alkoholu majú vážne problémy takmer tri desiatky ľudí. Mnohí oslepli, u ďalších hrozí, že sa už nepreberú z bezvedomia.

9:19 Prvé obete otráv zaznamenalo už aj Poľsko. V nedeľu tu zomrela päťdesiaťpäťročná žena z mesta Kielce. Ešte koncom augusta zomrel päťdesiatsedemročný muž, jeho žena oslepla. Poľská polícia zatiaľ nevie, odkiaľ tunajší jedovatý alkohol pochádza.

9:16 V kyjovskej nemocnici leží ďalší muž v kritickom stave. Dvadsaťdeväťročný pacient z Milokoště podľa lekárov veľkú šancu na prežitie nemá, pretože jeho mozog je už prakticky mŕtvy.

9:00 Pančovaný alkohol má už deviatu obeť. V noci na dnešok v znojemskej nemocnici zomrel štyridsaťdvaročný muž z Havířova, keď mu zlyhali životne dôležité orgány.

8:36 Ďalšie dve osoby (63, 69) s otravou metylalkoholom prijala v utorok zlínska nemocnica. Kvôli požitiu závadného alkoholu tam leží už celkovo sedem ľudí. Dvaja muži sú v kritickom stave a lekári ich udržujú v umelom spánku.

18:43 Na najmenej osem sa dnes podvečer zvýšil počet obetí otravy pančovaným alkoholom v  Českej republike. Ďalších 20 ľudí leží v nemocniciach vo vážnom alebo kritickom stave.

Podľa iDNES.cz je ôsmou obeťou 62-ročná žena z Fryštáku v okolí Zlína, ktorá zomrela ešte v sobotu, avšak príčinu jej úmrtia potvrdila až dnes súdna pitva.

16:20 České ministerstvo zdravotníctva v reakcii na súčasnú vlnu otráv a zatiaľ siedmich úmrtí na metylalkohol varovalo obyvateľstvo pred pitím alkoholických nápojov, u ktorých nie je jasný a zaručený pôvod, teda v neoznačených sklenených a PET fľašiach, demižónoch či kanistroch.

16:09 Hospitalizovaných s otravou je už viac ako dvadsať. Veľká časť z nich je v kritickom stave, lekári ich udržujú v umelom spánku a zrejme budú mať trvalé následky. Situáciou sa bude v stredu zaoberať aj vláda, premiér Petr Nečas chce od ministrov zdravotníctva, vnútra a poľnohospodárstva počuť informáciu o prijatých opatreniach, ktoré by mali zabrániť ďalším úmrtiam.

15:59 Smrteľná otrava alkoholom sa objavila už aj v Poľsku. V Kielciach na juhovýchode krajiny v minulých dňoch zomreli dvaja ľudia po požití alkoholických nápojov neznámeho pôvodu, oznámil dnes miestny rozhlas Radio Plus Kielce s odvolaním sa na políciu. Koncom augusta zomrel muž (57), jeho žena oslepla. K úmrtiu ďalšej obete, ženy (55), došlo v Kielciach začiatkom septembra. Či otravy v Poľsku súvisia s prípadmi z Čiech sa zatiaľ nepotvrdilo.

15:58 Slovenské úrady začali kvôli intoxikácii metanolom v Česku kontroly v domácej maloobchodnej sieti. Podľa dostupných informácií sa podobný prípad otravy, ktorá u našich susedov zabila zatiaľ sedem ľudí, u nás v poslednom období nepotvrdil. Potravinoví inšpektori sa pri previerke zamerajú na predajné stánky, obchody, benzínové pumpy a na miesta, kde sa predáva rozlievaný alkohol.

14:48 Zatiaľ poslednou obeťou je dvadsaťosemročná žena z Frýdecko-Místecka. Lekári potvrdili, že zomrela na následky požitia metanolu. Jej otec skončil vo veľmi vážnom stave v nemocnici.

14:46 V zlínskej nemocnici ležia už štyria ľudia po otrave metanolom. Dvaja muži (48 a 58 rokov) sú v umelom spánku a v kritickom stave. Treťou hospitalizovanou je päťdesiatosemročná žena, ktorá v kritickom stave nie je. Popoludní nemocnica prijala na jednotku intenzívnej starostlivosti šesťdesiatdvaročnú ženu, u ktorej sú známky intoxikácie a má poruchy videnia.

14:37 Ďalší človek otrávený metylalkoholom je od dnešného poludnia v starostlivosti lekárov v Třinci na Frýdecko-Místecku. Ide o šesťdesiatročného muža, ktorý bol pri hospitalizácii silno dezorientovaný. Jeho stav je kritický.

14:04 V pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici zomrel v pondelok na otravu metanolom tridsaťosemročný muž. Ide o šiestu potvrdenú obeť otráv metanolom. Pacientovi zlyhali obličky a pečeň a nedalo sa mu už pomôcť.

11:00 Včera vo večerných hodinách bola nájdená dvadsaťjedenročná žena na ubytovni V Oseku nad Bečvou bez známok života. "Súdna pitva potvrdila otravu metylalkoholom. V súčasnej dobe sa v obciach Brodek u Přerova a Osek nad Bečvou kontrolujú prevádzky a hľadá sa prípadný zdroj," povedala přerovská policajná hovorkyňa Miluše Zajícová.

9:20 Dnes ráno v přerovskej nemocnici zomrel štyridsaťpäťročný muž. Príčinou smrti bola otrava metanolom.

U všetkých otrávených pacientov laboratórne testy preukázali vysoké hodnoty metylalkoholu v krvi. Sedemdesiattriročný muž zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti jeho stav je stále veľmi vážny. To isté platí aj pre päťdesiatdvaročnú ženu, ktorá bola hospitalizovaná v pondelok večer. Jej stav sa ale zlepšil, už opäť začala vidieť.

Prípadom sa zaoberá polícia, vec vyšetrujú pre podozrenie spáchania trestného činu ohrozenia zdravia závadnými potravinami a inými predmetmi z nedbanlivosti. "Zhromažďujeme všetky dostupné informácie a hľadáme zdroje, z ktorých došlo k otrave. O nových skutočnostiach budeme priebežne informovať," oznámila přerovská policajná hovorkyňa Miluše Zajícová.

Hygienici už podľa ministra zdravotníctva Leoša Hegera objavili neoznačené barely s alkoholom aj v Prahe. Zatiaľ nevedia, či ide o metylalkohol, v každom prípade je to ale ďalšia stopa v kauze závadného alkoholu, ktorý v posledných dňoch hýbe Českom. "Pravdepodobne ide o nejaký kontraband," povedal Heger.

Štát už kvôli alarmujúcej situácii začal rozsiahle kontroly alkoholu v obchodoch a reštauráciách. Polícia v súvislosti s otravou niekoľkých ľudí zatiaľ obvinila tridsaťšesťročného muža z Havířova. Ľudí varuje, aby nekupovali alkohol z neznámych zdrojov.

Na severnej Morave sa jedovatým alkoholom podľa posledných správ otrávilo až jedenásť ľudí, na južnej Morave ďalší dvaja a jeden v stredných Čechách. S ďalšími tromi z Přerova stúpol počet známych otráv na sedemnásť.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu