Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zabili ďalšieho z popredných vodcov Talibanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Afganská tajná služba dnes potvrdila medializované správy, že tento týždeň pri útoku amerických bezpilotných lietadiel v severozápadnom Pakistane zahynul jeden z hlavných vodcov moslimskej organizácie Taliban Badruddín Hakkání.

Radikálne hnutie dnes poprelo úmrtie Badruddína, syna Džaláluddína Hakkáního, veliteľa mudžáhidov z čias boja proti sovietskej invázii do Afganistanu v 80. rokoch minulého storočia. Hovorca afganskej tajnej služby Šafíkulláh Táhirí uviedol, že Badruddín Hakkání prišiel o život pri vzdušnom útoku na území pakistanského regiónu Severný Vaziristan. Ďalšie podrobnosti o incidente neposkytol, nepovedal, ani to, či našli jeho telo. Afganská vláda informáciu prijala s tým, že je dôveryhodná.

Badruddín viedol skupinu niekoľkých tisícok bojovníkov napojených na Taliban, ktorá pravidelne napáda jednotky spojeneckej misie ISAF v Afganistane a ozbrojené sily afganskej vlády. Pakistanský denník Dawn opísal Badruddína ako veliteľa každodenných operácií siete Hakkáníovcov, zatiaľ čo iné médiá uvádzajú, že mal na starosti obchodnú a pašerácku činnosť skupiny.

Denník Dawn však dnes citoval pakistanských činiteľov, ktorí povedali, že sú si "na 90 percent istí", že Badruddín zomrel v utorok pri bezpilotnom útoku 20 kilometrov od mesta Míránšáh. Spojené štáty verejne nekomentovali tvrdenia o Hakkáního smrti, a to v súlade s pravidlom nehovoriť o používaní bezpilotných lietadiel v danej zemepisnej oblasti. Bezpilotné útoky sú totiž predmetom nezhôd medzi USA a Pakistanom.

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu